Last news in Fakti

11 Януари, 2015 10:51 1 134 4

Очакват се 1 милион души на републиканския марш в Париж

  • марш-
  • шарли ебдо-
  • лидери

Близо 1 милион души се очаква да вземат участие в днешния републикански марш във френската столица Париж. Той се посвещава на жертвите на нападенията от последните дни във Франция и е в подкрепа в общите усилия за борба с тероризма.

Десетки световни лидери ще се включат в проявата. Сред тях ще бъде и българският министър-председател Бойко Борисов. Там ще бъдат още: германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, колегите му от Италия и Полша Матео Ренци и Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също ще участват в републиканския марш. От руска страна ще присъства министърът на външните работи Сергей Лавров. Въпреки, че изрази емоционално съпричастността си с французите след нападенията, американският президент Барак Обама няма да пристигне в Париж. САЩ ще бъдат представени от министъра на правосъдието Ерик Холдър.

Холдър ще се включи и в извънредната среща на  министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, която е предвидена след републиканския марш. На нея ще се обсъждат мерки за справяне със заплахите от тероризма.

В марша в Париж ще участва и турският премиер Ахмед Давутоглу. Президентът Реджеп Тайип Ердоган вече се е обадил на френския си колега Франсоа Оланд, за да изрази солидарност с Франция в борбата срещу тероризма.

Турските власти са започнали и разследване заради твърдението,че съучастничката на eдиния от атентаторите в Париж - Хаят Бумедиен, преди известно време е заминала за Турция.

Междувременно стана ясно, че френските служби за сигурност са спрели да следят извършителите на терористичните атаки от последните дни - братята Куаши, Ахмеди Кулибали и вероятната им съучастничка Хаят Бумедиен преди шест месеца, смятайки, че не са опасни. Вестник "Daily Mail" посочва, че терористите са били под контрола на френските служби за сигурност. Въпреки тяхната фанатична омраза към Запада и наличието на оръжие, полицията решила да прекрати наблюдението им през юли 2014 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefan Stefanov

    3 0 Отговор
    -Цинична показност!Какво целят,да уплашат терористите,или да успокоят обикновените хора!Защото,ако беше състрадателност,такива шествия трябва да правят и за избитите иракски деца,либийски деца,сирийски деца,палестински деца,афганистански деца,пакистански деца,за всички невинни,които е избила военната машина,НАТО!
  • 2 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    убити са френски журналисти и полицаи и французите демонстрират единство,както и че няма да се уплашат от терора!цинично е в този национален акт ,да търсиш под вола теле.
  • 3 kireto

    2 0 Отговор
    sega viwdate li razlikata mewdy francia i nas bylgarite dano razberete poslanieto miiiiiiiiiiii
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Стефанов, за такава ограниченост говори написаното от теб, че и да ти се обясни какво целят няма да го разбереш!
Новини по държави: