Last news in Fakti

19 Януари, 2015 13:28, обновена 19 Януари, 2015 14:16 4 462 0

"Ислямска държава" платила на турската мафия за бягството на терористка от Париж

  • хаят бумедиен-
  • париж-
  • амеди кулибали-
  • турция-
  • сирия-
  • турската мафия-
  • бягството

Представители на престъпните среди поели Хаят Бумедиен от летището в Истанбул и я придружавали до прехвърлянето й в Сирия

"Ислямска държава" платила на турската мафия за бягството на терористка от Париж - 1
Снимка: "Мирър"

Хаят Бумедиен, заподозряна като съучастничка на терориста Амеди Кулибали, който уби полицайка и четирима заложници в еврейски магазин в Париж, а след това бе ликвидиран от полицията, е избягала и се е укрила в Сирия с помощта на бойци от „Ислямска държава“ и турската мафия, съобщи „Мирър“.

При обстрела на двама пазители на реда в предградието Монруж френската полиция смята, че 32-годишният Кулибали е действал заедно с партньорката си, 26-годишната Хаят Бумедиен. По данни на британското издание, „Ислямска държава“ е платила на турската мафия голяма сума, за да осигурят на младата жена безопасно преминаване на сирийска територия. Представители на турското разузнаване твърдят, че двама мафиоти са посрещнали Бумедиен още на летището в Истанбул са я съпровождали до крайната й цел. Агенти разполагали със записи на телефонни разговори и от видеокамерите на летището.

Момичето било транспортирано до град Шанлъурф на турско-сирийската граница, където било заведено в сграда, държана от мафията. Оттам с автобус или кола тя стигнала до турския град Ел Ебиад и се придвижила пеша до границата. Според „Мирър“, такова пътуване би било много рисковано за Хаят, тъй като тя е в международния списък на издирваните за тероризъм.

Вероятно тя би била много ценна за „Ислямска държава“, за да бъде задействана в интернет-пропагандата, насочена към вербуването на нови поддръжници за екстремистката организация, смята изданието.

Смята се, че през 2009 г. Бумедиен е сключила брак според ислямските традиции с Амеди Кулибали. Тя работела като касиерка в магазин, но била уволнена, след като неколкократно се възпротивила да се откаже от своя никаб – най-строгото покривало за глава според ислямските традиции, закриващо лицето на жената и оставящо само тясна цепка за очите.

Снимки на двойката бяха публикувани във в. „Монд“ и се разпространиха в социалните мрежи. На тях тя е с традиционни мюсюлмански дрехи и с арбалет, но съществуват и кадри, на които съпругата на терориста е по бикини. Въпросът доколко е бил религиозен самият Кулибали също не е напълно изяснен. Твърди се, че Хаят е била водещият идеолог в двойката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА