23 Януари, 2015 13:31 2 887 2

"Ислямска държава" с ново видео за японските заложници

  • японските заложници-
  • "ислямска държава"-
  • видео-
  • ултиматумът-
  • 200 милиона-
  • откуп

Изтече ултиматумът на джихадистите за изплащането на 200 милиона $ откуп и за отказ на страната от антиислямистката коалиция

"Ислямска държава" с ново видео за японските заложници - 1
Снимка: АП/БТА

Бойците на „Ислямска държава“ публикуваха ново видео обръщение със заплахи по адрес на двамата японски заложници, след като срокът на ултиматума изтече, съобщи  РИА "Новости”, позовавайки се на местния тв канал Nippon Television Network.

“Премиерът на Япония Шиндзо Абе продолжава да лъже. Той не изпитва жалост към двамата пленени японци, които не са направили нищо лошо. Ние ще изпълним онова, което сме обещали“, казва се в новото ислямистко видео в същия сайт, където те пуснаха обръщение и на 20 януари. Във видеото тече обратно броене на времето, оставащо до изтичането на ултиматума. Срокът на ултиматума за изплащане на откуп изтече в 14.50 ч. местно време в петък. За съдбата на заложниците и местонахождението им до момента нищо не се знае. По данни на агенция “Киодо” на 17 януари пленниците са били прехвърлени от град Рака в Алепо, след което продължават да ги местят от едно място на друго.

Междувременно майката на пленения журналист Кенджи Гото се обърна с открито писмо към екстремистите с молба да освободят сина й, тъй като, по думите й, той не е враг на мюсюлманите. „Като майка ви моля – освободете го. Той дойде в Сирия, само за да спаси свой приятел... Той винаги е помагал на онези, които са имали нужда от помощ“, казва се в писмото й.

Вчера японският премиер заяви, че Токио няма да плати откуп за двамата японски граждани, заловени от „Ислямска държава“, предаде агенция „Киодо“. Ден по-рано той обеща да направи всичко възможно за спасяването на живота на отвлечените.

На 20 януари терористите пуснаха видео обръщения с искане в рамките на 72 часа да им бъде платен откуп в размер на 200 милиона долара за двамата японски заложници. На видеото бяха показани двама пленници в оранжеви дрехи и бяха назовани техните имена – Кенджи Гото Дзиого и Харуна Юкава. Казва се, че японското общество има 72 часа да окаже натиск на правителството и да го принуди да прекрати "глупавата“ подкрепа за оглавяваната от САЩ коалиция, която води военна кампания срещу „Ислямска държава“.

Главата на японското правителство вчера проведе телефонни разговори със своя британски колега Дейвид Камерън и го увери, че ще се придържа към принципната позиция на страните от Г-8 (независимо че групата прекрати официалното си съществуване): да не се правят отстъпки на терористи и че изплащането на откуп е неприемливо за японското правителство.

Представители на японските власти са заявили, че не са успели да установят връзка с „Ислямска държава“, въпреки че всячески са се опитвали и са положили максимум усилия, пише “Ню Йорк Таймс“. Японски медии твърдят, че премиерът Абе и външният министър Фумио Кишида предприемат действия за освобождаване на заложниците, но вече не се съобщава за възможност за превеждане на исканата от терористите сума.

Япония спешно свика Съвета за национална сигурност по-малко от два часа преди крайния срок за плащане на откуп, определен от джихадистите, съобщи ТАСС. Министър Кишида заяви, че Токио води преговори по различни канали за спасяване на двамата заложници, но не разкри съдържанието и характера им.

Зам.-министърът на външните работи Ясухиде Накаяма, който се намира в йорданска столица Аман и координира опитите на Токио да спаси гражданите си, заяви, че Япония се надява да се договори с екстремистите. Според Накаяма в Япония разчитат, че ИД ще интерпретира правилно действията на Токио в Близкия изток и ще освободят заложниците. Токио изплати в Йордания специални части.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ьххсгсвьшсдхл ьххсгсвьшсдхл

    0 0 Отговор
  • 2 ани

    0 0 Отговор
    Моля се ,Господ да помогне на всички които се борят срещу престъпниците от ислямска държава !!Явно за тези изверги няма нищо свещено !!!! Със своите действия те петнят религията си !!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания