Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 09:25, обновена 4 Февруари, 2015 10:10 2 494 4

Йордания екзекутира двама иракски терористи

  • йордания-
  • ислямска държава-
  • терористи-
  • изгорен жив-
  • пилот-
  • барак обама-
  • оон

Екзекуцията бе провокирана от Ислямска држава, която вчера изгори жив йордански пилот

Йордания екзекутира двама иракски терористи - 1
Снимки: АП/БТА

Екстремистката групировка "Ислямска държава" изгори жив плененият през декември йордански пилот, съобщи „Скай нюз".

Според  Би Би Си в ислямистките мрежи е разпространен видео запис на екзекуцията на Муас ал Касасбех. Малко след като беше публикувано видеото, Йордания потвърди, че мъжът наистина е мъртъв. Според властите обаче той е бил убит още преди месец - на 3 януари.

Йорданският пилот Муас ал Касасбех бе пленен от джихадистите в края на декември миналата година след като самолетът му бе свален в Сирия. "Ислямска държава" искаше да го размени за иракската терористка Саджида ал Ришави , която очаква екзекуцията си в йордански затвор заради опит за самоубийствен атентат.

Преговорите между Йордания и ИД обаче не доведоха до нищо, тъй като Аман настоя да получи гаранции, че пилотът ще е в безопасност, когато бъде освободена Саджида.

Видеото от екзекуцията на Касасбех е дълго 22 минути. То бе разпространено през един от основните медийни канали на джихадистите. Първоначално пилотът е показан как седи с насинено око на една маса, а по-късно е преместен в клетка, където е изгорен жив.

Йордания обеща "разтърсващ земята" отговор след публикуваното видео.

Мамдоух ал Амери, говорител на йорданските въоръжени сили, днес заяви, че Касасбех е "паднал като мъченик". "Кръвта му не ще се пролее напразно. Нашето наказание и отмъщение ще бъдат толкова големи, колкото е и загубата на йорданците."

Йорданският крал Абдула приветства Касасбех като герой и каза, че Йордания трябва да "застане обединена" пред лицето на трудностите.

След трагичната кончина на пилота Йордания показа гнева си като екзекутира двама затворници - Саджида ал Ришави и сподвижник на лидера на „Ал Кайда" Абу Мусаб ал Заркауи - Зийад Карболи, съобщи Би Би Си.

Ришави беше осъдена на смърт за ролята си в атаки в столицата на Йордания, Аман, при която загинаха 60 души през 2005 г. Карболи бе осъден през 2008 г. за убийството на йордански гражданин.

И двамата иракчани бяха обесени в ранни зори, часове след като бе разпространено видеото на ИД, предаде АП.

Йордания е част от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Убийството на 26-годишният пилот изглежда има за цел да окаже натиск върху правителството на Йордания да напусне коалицията, която от месеци извършва въздушни удари по позиции на ИД в Сирия и Ирак.

Но наблюдатели смятат, че бруталността на екстремистите "срещу мюсюлмани може да има обратен ефект и ще стимулира други сунитски мюсюлмани в региона да се надигнат срещу тях. Крал Абдула II, лидер на Йордания описва кампанията срещу екстремистите като битка за ценности.

Убийството на пилота възмутени и разгневи йорданците и предизвика международно обсъждане, включително и от американския президент Барак Обама и Съвета за сигурност на ООН.

Екстремистите от „Ислямска държава“ се придържат към идеология на ненавистта, която трябва да бъде захвърлена "в задния двор на историята“, заяви Обама.

Обама изрази съболезнования към Йордания във връзка с убийството на пилота, който по думите му е бил „наред със своите съотечественици и другите членове на международната коалиция в предните редици в борбата срещу ИД."

„Днес коалицията се сражава заради всички, пострадали от безчовечността на ИД. След смъртта на йорданския пилот ние ще удвоим усилията и бдителността си, за да се уверим, че ще победим“, заяви Обама.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 0 Отговор
    Няма ли кой да сложи край на това безумие в 21 век? САЩ се мислят за недосегаеми. ЕС нехае за случващото се, нали е демокрация. Русия и Китай са големи и не им дреме. Турция и България сме потърпевши от бежанци.
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Незнайко, безумието е в Украйна това в Близкия изток е рутина
  • 3 Красимир Димитров

    0 0 Отговор
    При всяка такава екзекуция на невинни хора ,да се прави и същото с заловените терористи на ИД,както в случая са направили Йорданците.
  • 4 некойси

    0 0 Отговор
    Ами изглежда че стожера на планетата (САЩ) защитава Демократичните ценности само когато има пряк интерес.
    Всяка нация да изпрати военни формирования и да изрине всички шизофреници, вярващи че дядо Коледа съществува и може да ходи по стената.