Last news in Fakti

24 Март, 2015 09:21 7 908 12

Щатът Юта подновява използването на разстрел за екзекуции

  • смъртно наказание-
  • сащ-
  • юта-
  • разстрел-
  • стрелкови отряд-
  • смъртна присъда-
  • смъртоносна инжекция

Някои американски щата обмислят алтернативни методи за изпълнение на смъртните присъди заради недостигът от медикаменти

Щатът Юта подновява използването на разстрел за екзекуции - 1
Снимка АП/БТА

Американският щат Юта ще възобнови използването на стрелкови отряди, които да извършат смъртното наказание, когато лекарствата за смъртоносни инжекции не са налични, пише Би Би Си.

Губернаторът на щата Юта Гари Хърбърт подписа правната мярка в понеделник. Този ход прави Юта единственият щат на САЩ, който ще използва наказателни отряди като метод за екзекуция.

Някои американски щата обмислят алтернативни методи за изпълнение на смъртните присъди, тъй като се боят, че няма да получат медикаменти за смъртоносните инжекции.

Запасите с лекарството намаляха, след като европейските производители се противопоставиха на смъртното наказание и отказаха да продават леталните смеси.

Правозащитни и граждански организации заявиха, че използването на стрелкови отряди кара щата Юта да "изглежда изостанал".

Губернатор Хърбърт намира разстрела за "малко страшен", но заяви, че щатът се нуждае от резервен метод за изпълнение на смъртните присъди.

"Ние предпочитаме да използваме нашия основен метод - смъртоносна инжекция, когато се издава такава присъда", заяви говорителят на губернатора пред АП.

"Въпреки това, когато журито взема решение и съдията подписва смъртната присъда, прилагането на това решение е задължение на изпълнителната власт."

Вероятно ще минат години преди следващото изпълнение на смъртна присъда в Юта. Шефът на затворите в Юта заяви, че щатът няма никакви резерви от смъртоносни лекарства за инжектиране.

Новият закон възстановява използването на стрелкови отряди повече от десетилетие, след като държавата изостави тази практика.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пурко

    6 0 Отговор
    А ние кога

    Коментиран от #2

  • 2 некойси

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "пурко":

    Време е вече ...
  • 3 lost paradise

    6 0 Отговор
    време е да !!! след като за 25 лева те пребиват до смърт, след като малки деца намираме изхвърлени в куфари. много боклук се разхожда ненаказан. време е ! не знам тия горе защо спят!!!

    Коментиран от #6

  • 4 gavrail

    6 0 Отговор
    България също трябва да въведе смъртното наказание
    крайна мярка но необходима за извергите които се създадоха и върлуват у нас
  • 5 Бай хой

    2 0 Отговор
    Демокрацията, забравяте демокрацията. Също както там цру и фбр са запазени а у нас за ДС се говори като че ли нямаме право на държава.
  • 6 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "lost paradise":

    За съжаление за България вече е късно.
  • 7 Факира

    1 0 Отговор
    В България и навсякъде мярката е само 1 - обучение и контролол.
    Младите кандидат полицаи преди да стават истински полицаи да прекарват по 1 година по училищата да контролират - да не се пуши, да няма наркотици, да няма насилие. Въвеждане на детска педагогическа стая.
  • 8 диан

    3 0 Отговор
    не си мечтаите тук няма да стане
    ние и от папата сме по хрисими
  • 9 я съм от село

    3 0 Отговор
    браво на тях
  • 10 аз

    4 0 Отговор
    Не е хуманно да убиват убийци,но е хуманно когато те са убивали?!?!?
  • 11 Vasqni Atanasova

    1 0 Отговор
    кои са тези,дето ще посягат върху човешкия живот,казано е Не убивай,ЗАМИСЛЕТЕ СЕ САМО,в света цари злото,но дали е правилно на злото да се отговаря със зло,Господ е този който има право да взема живота,не ДОКОСВАЙТЕ НЕЩО КОЕТО НЕ СТЕ МРЪДНАЛИ ПРЪСТА СИ ЗА ДА ГО СЪЗДАДЕТЕ,ако някой от вас простите хора мисли да отнеме нечий живот,първо да пробва да отнеме своя,дали съвестта му ще позволи да го направи,хора съгласете се,че всички сме престъпници и ние също заслужаваме смърт,това че някой е убил вече си е негов проблем и Господ ще се разправя с него,а ние хората можем само да въведем ред и да следим за нормалния ред в затворите има си хора,назначени за всяка една длъжност

    Коментиран от #12

  • 12 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Vasqni Atanasova":

    Ти си чакай Господ да възнесе правда. Ако на моето семейство се случи нещо подобно..., пък после ще си понеса Божието правосъдие.