Last news in Fakti

22 Януари, 2016 05:15 11 264 2

Алабама се готви да изпълни екзекуция, но дали разполага с правилния медикамент?

  • смъртоносна инжекция-
  • алабама-
  • сащ-
  • екзекуция-
  • медикамент

Екзекуцията на Кристофър Брукс, обвинен в изнасилване и убийство през 1992 г. Е насрочена за четвъртък вечер, но адвокатите му настояват за отсрочка с аргумента, че новото лекарство за смъртоносната инжекция не е било правилно тествано

Кристофър Брукс, затворник от Алабама, осъден на смърт за убийство през 1992 г., се очаква да бъде екзекутиран в четвъртък вечер, съобщава изданието „Крисчън сайънс монитор".

Адвокатите му обаче настояват за отсрочка на присъдата с аргумента, че щатът трябва по-внимателно да провери процедурите си за екзекуция на лишените от свобода, преди Брукс да бъде умъртвен чрез смъртоносна инжекция в 18:00 часа местно време.

Щатът Алабама, който последно екзекутира затворник през 2013 г., смени лекарството за смъртоносни инжекции, година по-късно.

През 2014 г. бе взето решение при екзекуции да се използва спорното успокоително "мидазолам", за което адвокати и противници на смъртното наказание твърдят, че е неефективно, удължава времето за екзекуция и причинява мъчителна болка.

Щатските адвокати обаче твърдят, че новият медикамент, разработен в Алабама е "почти идентичен" на медикамента, използван във Флорида.

Защитниците на Брукс твърдят, че използването на мидазолам, за който бе установено, че е причина за няколко проблемни екзекуции, включително и тази на затворник от Оклахома, който почина 43 минути, след като бе инжектиран през април 2014 г. - е експериментално и може да доведе до жестоко и необичайно наказание.

"Нашият клиент не трябва да бъде обект на експериментите на Алабама", заявяват адвокатите на Брукс.

Медикаментът стана център на обществено внимание през 2015 г., когато във Върховния съд на САЩ бе заведено дело от затворниците в Оклахома, които твърдяха, че екзекуциите с този препарат причиняват жестоко и необичайно наказание - нарушение на осмата поправка от Конституцията на САЩ. Заради противоречия обаче, съдът не стигна до решение и Оклахома продължи да използва лекарството, което в момента е предмет на съдебен иск от шест затворници в Алабама.

Те твърдят, че мидазолам не е ефективна упойка и затворниците ще усетят ефекта последващото инжектиране на рокурониев бромид и калиев хлорид, които се използват, за да спрат сърцето и белите дробове на затворниците.

Според Информационния център за смъртно наказание в САЩ, все по-рядко се прибягва до смъртно наказание в цялата страна, като през 2015 г. са били извършени само 28 екзекуции, в шест щата. Това е най-малкият брой екзекуции от 1991 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и4их

    1 0 Отговор
    Има ли потърпевш адвокат, който да свидетелства, че лекарството е болезнено и не става?
  • 2 прокурора

    1 0 Отговор
    А на жертвите си тия престъпници дали са дали ефективна упойка за да не усетят какво са им причинили те, защото нали всички се досещате , че не са осъдени на смърт заради кражба.