28 Март, 2015 17:41 1 237 0

ООН евакуира служителите си от Йемен

  • йемен-
  • оон-
  • евакуира-
  • служителите-
  • сана-
  • ислямистките бунтовници-
  • движението-
  • "ансар аллах"

Военната операция срещу ислямистките бунтовници в страната ще продължи до възстановяването на властта на законното правителство

ООН евакуира служителите си от Йемен - 1
Снимка: АП/БТА

Над 300 души, сред които служители на ООН, работещи в международни компании и техни близки напуснаха днес столицата на Йемен – Сана, съобщи "Интерфакс", позовавайки се на местната агенция EFE. Военноморският флот на Саудитска Арабия евакуира около 80 дипломати от град Аден.

Армията направи опит да изведе служителите на ООН от Сана още вчера, но шиитските бунтовници хусити (хуси, хути) не позволиха на представителите на световната организация да напуснат столицата. Днес вече те са излетели с три самолета от Сана.

Сред тях е бил специалният посланик на генералния секретар на ООН в Йемен Джамал Беномар. Първоначално той пристигнал в столицата на Етиопия Адис Абеба, след което се отправил към Египет за участие в срещата на Лигата на арабските държави.

Саудитските военновъздушни сили, с подкрепата на авиациите на Бахрейн, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства, започнаха в нощта на сряда срещу четвъртък операция под кодовото название „Буря на решимостта“ срещу бунтовниците от движението "Ансар Аллах", които са установили контрол над голяма част от територията на Йемен. Към коалицията се присъединиха Египет, Йордания, Мароко, Пакистан и Судан.

Според изявленията на представителя на съвместното командване ген. Ахмед Асири, операцията ще продължи до възстановяването на властта на законното правителство  на страната начело с президента Абд Рабо Мансур Хади. При все това, коалицията засега не планира наземни военни действия срещу метежниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА