Last news in Fakti

13 Април, 2015 11:07, обновена 13 Април, 2015 19:25 2 113 3

Двама българи са сред евакуираните от Йемен

  • йемен-
  • евакуация-
  • българи

Външното ни министерство потвърди информацията за евакуация на български граждани

Двама българи са сред евакуираните от Йемен - 1
Снимка: БТА

По последна информация на посолството на Република България в Москва двама български граждани са сред евакуираните с руски самолет през изминалата нощ от Йемен, съобщиха от МВнР минути преди 19 часа в понеделник.

Националността на българите е потвърдена след приключване на обработката на данните от Кризисния център към МВнР на Руската федерация. Двамата са добре и по тяхно желание са били директно откарани на летище „Шереметиево”.

Първоначално външното ни министерство опроверга информацията за евакуация на български граждани от Йемен. От българското посолство в Москва също заявиха, че нямат потвърдена информация за българи на борда на самолетите, отпътували от Йемен. Посолството е постоянно в контакт с руските власти.

Вчера бе съобщено за български гражданин, който е успял да се евакуира с кораб от йеменския град Аден в Република Джибути. В Йемен има българки, женени за местни граждани, които са поискали да се евакуират със семействата си, но съпрузите им нямат български паспорти. Евакуацията се наложи след изострянето на конфликта в арабската страна преди месец.

Припомняме, че няколкостотин души бяха успешно евакуирани тази нощ от Йемен с руски самолети. Близо 300 души са пристигнали в Москва с два полета, на борда на които, освен руснаци, е имало граждани на още десетина държави. Всички пристигнали ще преминат през медицински, паспортен и митнически контрол, след което с автобуси ще бъдат превозени до евакуационния пункт към руското Министерство на външните работи. На път за Русия е и самолет с още 140 души на борда, които напускат Йемен.

Американският държавен секретар Джон Кери е благодарил на Русия за евакуираните граждани на САЩ, съобщиха също от руското външно министерство.

Междувременно ръководената от Саудитска Арабия коалиция продължи да бомбардира бунтовнически позиции в Йемен, включително президентския дворец в град Аден. Самолети на Саудитска Арабия бомбардираха йеменския град Иб, 160 километра южно от Сана. През последното денонощие са били нанесени 40 удара по градовете Амран и Саада, северно от йеменската столица. Има разрушени жилищни постройки и цивилни жертви, твърдят местни източници. Саудитски генерал обясни, че бомбардираните спортни комплекси се използват за бази на шиитски бунтовници, а пътищата - за прехвърляне на войски.

Говорителят на саудитската армия Ахмед Асири не изключи възможността от сухопътна операция:

„Досега постигаме целите си с кампанията от въздуха. Когато настъпи моментът за сухопътна офанзива - защо не? Това е възможност, а ние не изключваме нито една вероятност.“

Сблъсъци между шиитските бунтовници хуси и военните, лоялни на президента Хади, е имало в покрайнините на Аден и в южната провинция Шабва. По данни на местните болници при престрелки са загинали петима души. По данни на ООН, насилието в страната през последните седмици е струвало живота на над 600 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    2 0 Отговор
    Русия евакуира всички, независимо от произход и гражданството. а американските граждани ще съдят собствената си държава за това, че са им отказали евакуация и са ги изоставили
  • 2 Рачко Пръдлето

    1 0 Отговор
    Гнездото на уахабизма и джихадизма Саудитска Арабия трябва да бъде унищожено с всички възможни средства! Надявам се авантюрата им срещу Йемен да е последната им изцепка!
  • 3 бургазлия

    1 0 Отговор
    не разбрах само, защо страна-агресор спасява български граждани?! Къде са надеждните партньори от НАТО? И пак Русия, и пак и пак и пак....