Last news in Fakti

16 Април, 2015 10:45 2 011 11

Гърция преговаря с Русия да купи ракети за системите С 300

  • русия-
  • гърция-
  • ракети-
  • противоракетна система-
  • преговори

Атина не е искала пари от Москва, за да се облекчи дълга си към ЕС

Гърция преговаря с Русия за закупуване на ракети за своите противоракетни системи С-300 както и за тяхната поддръжка, съобщи руската информационна аагенция РИА, като се позова на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос.

Съобщението дойде след посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас миналата седмица в Москва, където той получи обещания за руска морална подкрепа и дългосрочно сътрудничество, но не и нови средства, за да предотврати фалита на силно задлъжнелия си народ.

Член на НАТО, Гърция е във владение на руските системи за противовъздушна отбрана С-300 от края на 90-те години.

"Ние се ограничаваме до подмяна на ракетите (за системи)", заяви Каменос, който е в Москва за конференция по сигурността.

"Има преговори между Русия и Гърция за поддържането на системите..., както и за закупуване на нови ракети за системите С-300", каза той.

Гръцкото министерство на отбраната в Атина по-късно излезе с изявление: "Съществуващите програми за сътрудничество в областта на отбраната ще продължат. Ще продължи и поддръжката за съществуващите програми."

Никакви други подробности са били оповестени.

Не е ясно откъде Гърция, чието ляво правителство се бори да осигури средствата, необходими за погасяване на нейните дългове, ще намери пари, за да купи още ракети.

Руският президент Владимир Путин заяви след разговорите си с Ципрас в Москва миналата седмица, че Атина не е искала пари, за да се облекчи дълга си към ЕС.

Гърция обаче се стреми да съживи традиционно добрите си отношения с Москва. Това предизвика безпокойство сред някои от европейските й партньори, в момент на силно напрежение между Русия и Запада заради кризата в Украйна, пише Ройтерс.

В понеделник Кремъл заяви, че Путин е подписал указ за прекратяване на самоналожената забрана за предоставяне на своята противоракетна система S-300 на Техеран, след като световните сили, включително и Русия, постигнаха временно споразумение с Иран относно ограничаване на ядрената му програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Не раэбирам эа какви "преговори" става дума,след като Русия икономически е "до стената" и колкото и да й се иска да прави "стратегически подаръци" не е в състояние,а Гърция е де факто държава само на картата!

    Коментиран от #2, #4, #7

  • 2 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    В заглавието пише да купи, а не да и направят "стратегически подаръци" има рязлика.
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    Ех неэнайко...Не само эаглавието,но и цялото писание не е статия,а ТЕСТ ЭА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ!Наистина ли не се сещаш че руснаците отлично энаят че Гърция е беэнадеждно пробита отвсякъде и освен обещания эа плащане нищо друго си нямат?!Всъщност руснаците и не искат пари и с удоволствие биха подарили тия военни установки САМО СРЕЩУ ПРЕДОСТАВЕНО ПРАВО ЭА СТРАТЕГИЧЕСКИ ВОЕННИ БАЭИ,НО..."някой ден като се вдигне цената на петрола" и се поопаричат,...не и сега!
  • 4 Истината боли

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Да нямаш предвид България "до стената"?!

    Цитирам Бойко Борисов: "Какви сте бизнесмени като "чакате" само на държавни поръчки?"
    Други "чакат" на еврофондове, трети "чакат" на социални помощи...

    ти "чакаш" Русия да банкрутира.... ама "трай коньо за зелена трева"!

    Освен да "чакате" друго можете ли в тази държава?
    Ако чакате от празни тикви да стане нещо... освен "печени семки"!

    ФАКТ:
    Руската икономика се възстановява, въпреки западните санкции - това съобщава на интернет страницата си, Американската агенция Bloomberg.
    Докато цената на петрола продължава да пада, рублата, напротив, се разраства! В допълнение, отбелязва Bloomberg, рублата се стабилизира, и нейния курс е по-малко зависими от колебанията в цената на петрола.

    ..... няма да ти се збъдне мечтата!
  • 5 ааа

    0 0 Отговор
    хаха янките бесни .. Руснаците снабдиха иран а сега и Гърция с тия ракети хахахаха
  • 6 дддд

    0 0 Отговор
    гурците знаят колко ги опази нато в кипър .. разчитат на руснаците мноо ясно
  • 7

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    до стената била Русия, това никога няма да стане до стената сме ние нещастниците г.зоб....и козируващи.......

    Коментиран от #8

  • 8 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от " ":

    Да, до стената сте вие, копейкаджии, правилно го каза!
  • 9 Киро

    0 0 Отговор
    Един фалиращ се опитва да продаде нещо на друг фалирал...

    Хахаха..

    Гърчулята ще им платят в сиртаки!

    Коментиран от #10

  • 10 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    две страни гледат собствените си интереси и това толкова силно те възмущава? вземи направи нещо за българия, вместо да плюеш други държави
  • 11 Ясно

    0 0 Отговор
    Дьлго се чудех защо така хаотично се движат гьрците, тази новина ме подсети един извод и констатация за Гьрция на Тр журналист,,кьдото сме ние след нас и Гьрция'' Нали сега малко са на ти с руснаците Турция отвориха се като парушут задника пристанища орьжие и пари та и газ а газта от евреите ко правим сиртаки до припадьк.Някои по време на желязната завеса получиха не заслужено привилегии сега 'е се катурнат с грьм и тряськ.
Новини по държави: