Last news in Fakti

16 Април, 2015 11:19 3 026 7

Полският премиер видя мотошествие на руски рокери като "провокация"

  • полша-
  • русия-
  • нацисти-
  • фашизъм-
  • покери-
  • поход

Рокерите смятат да изминат с мотори 6000 км, прекосявайки Беларус, Полша, Чехия, Словакия и Австрия

Полският премиер видя мотошествие на руски рокери като "провокация" - 1
Снимка АП/БТА

Министър-председател на Полша определи като провокация плана на руски рокери от клуба "Нощни вълци" да направят мотошествие през Полша на път за Берлин, за да отбележат 70-ата годишнина от съветската победа над нацистка Германия, пише АП.

"Нощните вълци", националистическа група, лоялна на руския президент Владимир Путин, планира да премине по пътя, по който Червената армия е преминала по време на освободителния си поход срещу нацистките войски, който доведе до победа над нацистка Германия. Тази победа е източник на голяма гордост за руснаците и това чувство ескалира в навечерието на годишнината.

Мотористите помогнат за насърчаването на националистическа гордост в това, което Кремъл описва като възраждащата се Русия, готова да се изправи срещу Запада.

Рокерите смятат да изминат с мотори 6000 км, прекосявайки Беларус, Полша, Чехия, Словакия и Австрия. Техният "мотопробег на победата" напомня на поляците за съветското господство в страната им след 1945 г., както и за агресивната политика на Москва към съседна Украйна, пише АФП.

Много поляци смятат този поход за враждебно действие и премиерът Ева Копач нарече плановете на мото клуба "провокация". Тя уведоми рокерите, че полското законодателство ще се задейства, ако те нарушат сигурността и обществения ред.

Плановете на руските мотористи бяха широко обсъждани в полските медии, а хиляди поляци се присъединиха към Facebook група, която призоваваше "Нощните вълци" да не бъдат допускани в страната. Те се нуждаят от визи, за да влязат в Европейския съюз, който включва Германия и Полша.

Членовете на рокерския клуб отричат да имат каквито и да било политически мотиви. „Искаме да почетем паметта на загиналите в борбата срещу фашизма“, каза организаторът на проявата Андрей Бобровски.

По пътя си рокерите смятат да посетят нацисткия концлагер "Аушвиц-Биркенау" в Полша. Говорител на музея "Аушвиц-Биркенау" потвърди посещението. Група руски рокери са запазили 30 билета и са поискали екскурзовод за 29 април.

В Германия, говорителят на вътрешното министерство Тобиас Плате заяви, че правителството знае за планирания поход и "отговорните органи ще го следят много внимателно." От германското външно министерство заявиха, че такава група не е поискал издаване на виза.

Връзките на ЕС с Русия се влошиха напоследък заради ролята на Москва в конфликта в източната част на Украйна.

Путин не веднъж е карал с мотористите и те показаха подкрепа за анексирането на Крим към Русия. Те се противопоставят на украинското правителство, а Полша подкрепя Киев и призовава за по-тесни връзки с Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    руски националисти с американска субкултура и американски мотори ще възраждат русия дразнейки цяла европа!дано не тръгнат с руски мотори щото ще се прибират на стоп!

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Какво лошо са ти направили руснаците, та се присмиваш на техните мотори? Ние даже и скапани мотори не произвеждаме. Мисли преди да пишеш. 25 години с какво сме напреднали? Какво получи от това че сме в ЕС освен, че ходим да им работим. Ако всички стоки и услуги се изравнят какво ще кажеш?

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    "Ходиш да им работиш" на ЕС,эащото ти е дадена таэе въэможност благодарение на ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС!Няма членство-няма виэа,няма и работа.И тъй като явно не си се реалиэирал в България и те гони глад,ще отидеш ли да работиш в Русия?Нещо повече-поэнаваш ли поне един човек,отишел да работи в Русия?А иначе сте върли русофили и плюете по демокрацията,но очичките ви винаги гледат на 3апад като последен вариант эа препитание!Вярно е че сте повече от двулични-две мнения няма,но всъщност кого лъжете?...себеси!
  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    ами ние сме тяхно копие .както азис пунтира фреди меркюри така и руснаците пунтират американските ангели от ада и резултатите са същите!стаинбек има една книга казва се руски дневници в нея разказва за опитите в ссср да му свирят джаз!тук обаче има развитие днешните руски рокери се опитват да станат най-големите рокери на света,което е още по-смешно!
    заслуга за цирка има един путинов фен ,а той e пазител на руските ценности и мразещ запада,но забележи е рокер с американски мотор и символиките на американската субкултура :)!между другото рокерите са американско явление и са първата истинска американска престъпна група.да бъдат използвани като система от руските националисти за реклама на възраждането на русия е смешно и жалко!
  • 5 брей,брей

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    А какво хубаво направиха ,че не мога да се сетя..."Лукойл" ли ни продава евтини горива," Росатом" ли ни дава евтин уран, "Газпром" ли ни даде евтин газ като толкоз ревеш и ги защитаваш. Като са толкова могъщи и можещи,защо цял свят не ги ще...Знаеш ли къде щяха да са сега,ако нямаха нефт и газ да продават...Защото цялата им "икономика" се крепи само на това
  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Какво толкова сложно има, просто един отказ от виза и да си седят там и готово.
  • 7 хрущял

    1 0 Отговор
    Ха-ха, този премиер да гледа руските танкисти да не тръгнат на шествие през Полша към Берлин, че тогава яко ще оцапа гащите!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания