Last news in Fakti

22 Април, 2015 09:28, обновена 22 Април, 2015 12:54 1 134 0

Нови сражения в Йемен, въпреки обявеното прекратяване на въздушните удари

  • йемен-
  • иран-
  • саудитска арабия-
  • криза-
  • възхушни удари-
  • хуси

Водената от Саудитска Арабия коалиция по-рано обяви край на бомбардировките над Йемен

Нови сражения в Йемен, въпреки обявеното прекратяване на въздушните удари - 1
Снимка АП/БТА

Саудитска Арабия възобнови въздушните удари в Йемен в сряда, по-малко от 24 часа след като обяви край на своята операция "Решителна буря", съобщават световните агенции.

Ударите на водената от Саудитска Арабия коалицията срещу хусите, бяха възобновени след като бунтовническите сили предприеха нападение над правителствен военен лагер, заявиха източници по сигурността в Таиз. Лагерът бързо е бил завзет от бунтовниците, казаха те, цитирани от Си Ен Ен.

Има съобщения за боеве в Аден, Таиз, Зале и Хута.

Милиции в Южен Йемен, които воюват срещу шиитските бунтовници, заявиха, че ще продължат борбата с хусите и техните съюзници макар официално мащабната акция, която продължи повече от месец, да е приключила.

Заместник-губернатора на Аден Найеф Ал Бакри заяви пред "Ал Джазира", че Саудитската коалиция е провела въздушен удар срещу хусите в града рано тази сутрин.

Не е ясно дали новите сражения означават възобновяване на операцията или са краткосрочно подновяване на военните действия.

Когато водената от Саудитска Арабия коалиция обяви край на операцията, тя обяви, че нова инициатива е в ход. Операция "Възстановяване на надеждата" ще се фокусира върху политическия процес, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на изявление на коалицията.

По-рано днес министърът на външните работи на Иран призова за "спешна хуманитарна помощ" за Йемен, след като Саудитска Арабия и съюзниците й обявиха, че прекратяват военновъздушните удари срещу бунтовниците, съобщи Би Би Си.

Мохамед Джавад Зариф определиха като „позитивно развитие“ саудитският ход  и призова за преговори и сформиране на ново правителство.

Саудитска Арабия, която е управлявана от сунити, обвини Иран, който е управляван от шиити, че подкрепя хусите, нещо което Техеран отрича.

Представители на регионалната арабска коалиция заявиха, че сега на дневен ред стои намирането на политическо решение на йеменската криза. Въпреки това военна сила все още ще се използва, когато е необходимо.

Външното министерство на Иран по-рано приветства решението на Саудитска Арабия да обяви края на военната кампанията от въздуха, започнала на 26 март.

"Преди това, ние казахме на кризата в Йемен няма военно решение, и ... спирането на убийствата на невинни и беззащитни хора е една крачка напред", се казва в изявление на иранското министерство.

Президентът Хади, който пребивава в Рияд, благодари на властите в арабското кралство за помощта, която са оказали на Йемен.

Йемен е в хаос откакто бунтовниците хуси превзеха столицата Сана, през януари и поставиха президента Абдула Мансур Хади под домашен арест.

Хади избяга в южния пристанищен град Аден през февруари. Той напусна страната в края на март, когато хусите, подкрепени от армейски части, лоялни на бившия президент Али Абдула Салех, достигнаха Аден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА