Last news in Fakti

26 Април, 2015 09:14, обновена 26 Април, 2015 20:44 1 954 0

Расте броят на жертвите от земетресението в Непал

  • непал-
  • катманду-
  • земетресение-
  • жертви

Силен вторичен трус разлюля района и днес

Расте броят на жертвите от земетресението в Непал - 1
Снимка: АП/БТА

В резултат на най-силното земетресение от 80 години насам в Непал са загинали повече от 2500 души, а повече от 4000 души са били ранени, предаде Би Би Си, като цитира вътрешното ведомство на страната.

Непалските власти не изключват броят на жертвите да расте, тъй като операциите по търсене на пострадали на мястото на разрушените сгради продължават.

Български алпинисти в района на връх Еверест няма – категоричен бе пред БНТ алпинистът – журналист Петър Атанасов, който десетилетия отразява експедициите в Хималаите.

Там обаче има три групи българи, които са на тренинг – ходене в ниската част на планината.

Според Атанасов едната група е в района на Катманду, а втората в подножието на планината, а третата около Анапурна.


 

Силен вторичен трус разлюля района на непалската столица Катманду ден след разрушителното земетресение в страната, и предизвика нова паника.

Трусът е бил с магнитуд 6,7 и на малка дълбочина - 10 км, съобщи Американският геофизичен институт.

Вторични трусове се усещат и в Индия, Бангладеш и Тибет, където също има загинали. Лавини погребаха базови лагери в подножието на Еверест. Външна помощ започва да пристига в Непал, където са в ход трескави спасителни операции, най-често с голи ръце.

Спасителите работа се усложнява от факта, че в резултат на земетресението и мобилен интернет работи с прекъсвания, много пътища са разбити.

По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение.

Много държави и международни благотворителни организации обещаха да помогнат на непалските власти да се справят с последиците от бедствието.

Сред страните, които изпращат медицинска помощ и вещи от първа необходимост са Индия, Пакистан, Китай и САЩ.

Свои групи в районите, засегнати от земетресението, изпращат още Международния комитет на Червения кръст, асоциацията "Лекари без граници" и британската организация "Християнска помощ".

Трусът от 7.9 по Рихтер с епицентър между столицата Катманду и град Покхара се превърна в най-мощният за последните 80 години. През 1934 г. подобно земетресение погуби 8500 души.

Няколко исторически сгради, включително прочутата наблюдателната кула Dharahara и древни храмове в центра на Катманду са сринати до основи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА