Last news in Fakti

6 Май, 2015 11:23 1 898 4

Масови протести и сблъсъци в Македония

  • македония-
  • протести-
  • скопие

Има данни за поне 19 ранени

Масови протести и сблъсъци в Македония - 1
Снимкаи: БТА/AP

Над 2000 души протестираха в столицата на Македония  - Скопие, искайки оставката на премиера  Никола Груевски, съобщи Ройтерс.

Демонстрациите бяха съпътствани от масови сблъсъци между протестиращи и полиция. Демонстриращите преобръщаха контейнери и хвърляха камъни по полицията. Има данни за поне 10 ранени полицаи. Впоследствие силите на реда  настъпиха и разпръснаха тълпата. Според АФП ранените са поне 19, от които 15 полицаи.

Груевски се намира в центъра на голям политически скандал, причинен от разгласяването на аудио записи през последните месеци от лидера на опозицията Зоран Заев. В тях се разкриват  корупционни сделки и избирателни злоупотреби. На последния запис се чува как Груевски и висши официални лица обсъждат как да бъде покрито убийството на 22-годишен мъж , който е бил пребит до смърт по време на празниците след изборите през 2011 г. По-късно полицаят беше осъден на 14 години затвор.

Протестиращите обградиха правителствената сграда в Скопие само часове след последните разкрития на Заев.

От правителството на Груевски отхвърлят автентичността на записите и обвинява Заев в заговор с чуждестранни разузнавателни служби. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сидерага

    0 0 Отговор
    Да идва в БълХария, тук за такива неща на никой не му пука! Само тока и бензинЯ да не увеличава, че чалгаростанците мразят да ги удрят по джоба. Ако основе партия и обещае на тъмнобългарските интегриращи се граждани, че ще имат 30лв. на дете- веднага ще влезе в Парламента с поне 40% гласове!
  • 2 веее

    0 0 Отговор
    ахаам..като в украйна ..явно премиера не играе по свирката на ес у сащ и революцийка.
    и щом и хелзинския комитет остро осъжда действията на полициатя че защитават законно избраната власт ...значи американците и там искат да запалят конфликт

    американски башибузуци
  • 3 кеко

    0 0 Отговор
    Няма как да дойде в България, нашите играят по свирката на чичо Сам!
    Те сега изкуствено разпалват конфликти на Балканите, за да дойде Америка, като освободител. Да сложи техни хора на власт и в крайна сметка да обгради Русия отвсякъде. Понеже Русия им е целта, а не Македония :).. Сичко е долна и мръсна стратегия!
  • 4 emo

    0 0 Отговор
    samo se 4udq sled vsi4ko koeto se slu4va okolo russia(a to se znae koi go pravi)kak se namirat o6te koito da podkrepqt amerikolonizatorite
Новини по държави: