Last news in Fakti

8 Май, 2015 21:23 1 315 3

Премиерът на Македония е под натиск за оставка

  • македония-
  • протести-
  • оставка-
  • криза
Премиерът на Македония е под натиск за оставка - 1
Снимка: АП/БТА

Премиерът на Македония Никола Груевски се намира под засилен  натиск да подаде оставка и да договори предсрочни избори, съобщава  в. "Вечер".

Лидерът на Демократичното обновление за Македония Лиляна Поповска  обяви, че оттегля подкрепата си и напуска управляващата коалиция.
Напускаме и смятаме, че преходно правителство и предсрочни избори  са единственото разумно решение за дълбоката политическа криза в  Македония, разкри Лиляна Поповска.

Нейното изказване идва часове след призива на еврокомисарят по  разширяването Йоханес Хан призова политиците в Скопие да намерят  път за изход от политическата криза в Македония.

Европейската комисия дава подкрепа и се старае да осигури всички  условия за независимо разследване на скандала в  Македония, заяви в Белград еврокомисарят по разширяването Йоханес  Хан.

Той не пропусна да изкаже своите притеснения, че ситуацията в  Скопие е много сериозна и опасна. Членовете на Европейския  парламент се опитват да разговарят за решение на политическата  криза с основните участници в сблъсъка, увери еврокомисарят.
Трябва да има разследване, от една страна за наказателна  отговорност по извършени нарушения, а от друга страна за  политическия скандал, така че е необходимо опозицията да се върне  в парламента веднага, отбеляза Хан.

Той намекна, че от това зависи европейската перспектива на  страната. Оттеглянето на партия от управляващата коалиция и  натиска на опозицията може да накара премиера Никола Груевски да  започне разговори за предсрочен вот. В момента той има предимство  да избере удобна за управляващите дата за избори или рискува да  бъде пометен от политическата сцена.

За четвърта поредна вечер няколко стотин души се събраха на  протест в центъра на Скопие за оставки. Събралите се поискаха  незабавни оставки. Силите на реда блокираха всички улици, водещи  към сградата на правителството.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев  поиска ново разследване на съмнителната смърт на Младенов.  Журналистът, който загина в катастрофа в Скопие на 26 март 2013  г., бе сред най-известните критици на режима на Груевски.


Във фейсбук радикалният ислямист и бивш имам на Скопие Рамадан Рамадани заплаши, че ще се върне в Скопие за протеста, подготвян за 17 май, за да организира "кървава сватба" за управляващите, ако продължават да упорстват да останат на власт. В момента е известно, че той в Либия, за да се бие за Ислямска държава.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Яко са го притиснали,чак не може да намери изход/а/ браво на македонците!
  • 2 сссс

    0 0 Отговор
    време е явно американските башибузуци със мълчаливото съгласие на ес д аизползват косоварите да създадат ислямски анклав и в Македония по подобие на Косово

    РАЗДРОБЯВАНЕТО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ СТРАНИ ИСЛЯМСКАТА ДЪГА ПРОДЪЛЖАВА .

    майдан и в Македония ...лошото е че след това ще ппследва и в бг

    Американския башибузук използва създаването на етнически конфликти като повод да останат на териториите на тези страни за да струпват вйска близо до русия
  • 3 ule

    0 0 Отговор
    Да трябва да се сложи удобно за Америка правителство... както е и тук за жалост. Супер скапан и прозрачен сценарии.