16 Май, 2015 18:52 1 480 2

Сергей Станишев отива на митинга в Скопие

  • македония-
  • сергей станишев-
  • протест

Евродепутати притеснени от ситуацията в Македония

Сергей Станишев отива на митинга в Скопие - 1
Снимка: Фейсбук/Сергей Станишев

Президентът на ПЕС Сергей Станишев изпрати в петък писмо до лидерите от европейското социалистическо семейство, в което пише, че заедно с евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауит, ще се присъедини към гражданския протест в Скопие в неделя.

„ПЕС е дълбоко загрижена от растящото напрежение в страната. Ние винаги сме подкрепяли усилията й за присъединяване към ЕС и НАТО и винаги сме отстоявали върховенството на закона, свободата на медиите и независимостта на съдебната система. Като приятели и партньори сме изразявали и притесненията си относно продължаващата политическа криза. Правителството обаче все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от СДСМ материали”, се казва в писмото.

Президентът на ПЕС пише още, че продължаващото бездействие поставя под сериозно съмнение ангажираността на правителството с демократичните принципи и ценности и подкопава напредъка на страната към членство в ЕС и НАТО. Сергей Станишев припомня, че е споделил опасенията си на срещи с представители на всички засегнати страни по време на водена от него делегация на ПЕС през февруари в Скопие, но те останали без резултат.

Президентът на европейските социалисти припомня, че в понеделник в София лидери и представители на социалдемократически партии от ЕС и Западните Балкани се събраха в София за годишната конференция на ПЕС, посветена на страните от Западните Балкани, за да обсъдят европейската интеграция, икономическите и социални измерения на политиката на разширяване на ЕС, и упадъка на основните ценности в региона. „В светлината на последните събития, дискусиите се фокусираха върху ситуацията в Македония.

В обща декларация изразихме дълбоко съжаление от случилото се в Куманово и призовахме правителството да предприеме всички необходими мерки да избегне други кръвопролития и да призове за национално единство”, пише още в писмото.
„Вярваме, че бъдещето на Македония е в Европейския съюз. В същото време обаче е крайно време правителството да започне активен, приобщаващ диалог на добрата воля, за да се намери решение на политическата безизходица, заложници на която стават македонските граждани, и най-накрая да подкрепи с действия основните ценности и демократични стандарти, залегнали в процеса на разширяване на ЕС”, категоричен е лидерът на ПЕС.

Сергей Станишев пише, че в последните дни, хиляди хора са излезли по улиците, за да покажат недоволството си от настоящото правителство. „Като продължаваме да подкрепяме фундаменталното демократично право на гражданите да се събират и протестират мирно, повтаряме нашия призив към всички страни да се въздържат от прояви на насилие. В неделя ще се присъединим към македонските граждани в Скопие, за да покажем своята солидарност със Социалдемократическия съюз на Македония, който е асоцииран член на ПЕС, и техния лидер Зоран Заев, които първи надигнаха глас, за да повторим призивите си към правителството, и за да се противопоставим на всяко насилие”.

В заключение президентът на европейските социалисти приканва лидерите на партиите от ПЕС да следят отблизо развитието на ситуацията и да подкрепят демократичните стремежи на македонските граждани.
Българският културен клуб - Скопие - най-влиятелната организация, обединяваща българите в съседна Македония, отправи апел към сънародниците ни в югозападната ни съседка да излязат утрешния протест.
Ерес е да бъдеш българин в Македония, разказва председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов пред БНР. Българите в Македония подкрепят протестите в страната и смятат, че те са оправдани. Организацията излезе с апел към българите в Македония, призовавайки ги утре да отидат на организирания от опозицията протест срещу управлението на македонския министър-председател Никола Груевски.

Да, ние дадохме подкрепа. Днес излизаме явно с апел до гражданите, до членовете, до симпатизантите на БККС да излезнат на протеста и да кажат "Стоп, до тука беше с тази диктатура".
Ние сме най-потърпевшата част от населението на Македония. И до ден днешен, 25 години след прогласяването на независима държава Македония, нито един декларариран българин в Македония все още няма никакъв пост в държавата, обясни Лазар Младенов.

Европейският парламент (ЕП) многократно е заявявал готовност да посредничи между воюващите в момента страни в Македония.  Даже изпратихме контактна група от трима колеги – от ПЕС, ЕНП и Либералите, които да говорят с основните  лидери в Македония и да спомогнат за едно демократично решение на сегашната криза.
Това каза за предаването „Събота  150“ по „Хоризнот“ евродепутатът Андрей Ковачев.Според него е необходимо управляващите да поемат политическа отговорност и да се намери нова формула за провеждане на избори.

Ние атестирахме на Македония, че тя покрива политическите критерии, преди известни години. В момента имаме крачка назад. Вече не сме сигурни, че Македония покрива политическите критерии за членство. Затова и тук трябва да са усилията на едно бъдещо македонско правителсво – това отново да бъде препотвърдено.

Българският глас се чува при формирането на европейските позиции, особено за района на Балканите, категоричен е Ковачев.
Междувременно лидерът на опозицията Зоран Заев обвини премиера Никола Груевски, че тайно се е пазарил с Гърция с името за държавата.

Зоран Заев представи разговор на бившия шеф на македонското контраразузнаване Сашо Миялков, премиера Никола Груевски и бившия външен министър Антонио Милошевски. По думите на Заев, преговорите за името на Македония буквално изглеждат като пазарене между предложенията "Независима република Македония" или "Демократична република Македония" или "Горна република Македония" (Вардар). Властите в Скопие били готови на всичко само и само да задоволят исканията на Гърция.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 0 Отговор
    И тоз където не го сееш там никне.
  • 2 Възмутен

    2 0 Отговор
    Има ли някой ,който да го уважава ? Дори не искам да му споменавам името...