Last news in Fakti

6 Септември, 2011 13:57 1 119 0

Бившият сръбски генерал Момчило Перишич беше осъден на 27 години затвор

  • перишич
Бившият сръбски генерал Момчило Перишич беше осъден на 27 години затвор - 1
EPA/БГНЕС

Бившият началник на генералния щаб на Армията на Югославия Момчило Перишич е осъден на 27 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предаде радио Б92.


67-годишният висш военен, който бе начело на югославската армия от 1993 до 1999 година, бе обвинен за действията си при обсадата на Сараево, бомбардирането на Загреб от хърватските сърби през май 1995 г. и избиването на близо 8000 мюсюлмани в Сребреница.

Международният трибунал за бивша Югославия в Хага взе решение, че Перишич е виновен по 12 точки от делото, докато за една се освобождава от обвинение – за етническо прочистване в Сребреница.

На 29 март обвинението поиска той да получи доживотна присъда.

През април Международният трибунал за военни престъпления в Хага осъди бившия хърватски генерал Анте Готовина на 24 години затвор. Той бе арестуван в Испания през 2005 г.

В Хага очакват присъдите си и бившият лидер на босненските сърби Ратко Младич, който бе арестуван на 26 май т.г. в село Лазарово, на около 80 км от Белград, и последният от най-издирваните, обвинени във военни престъпления - Горан Хаджич, който бе задържан в края на юли в село Крушедол, Фрушка гора област Войводина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА