Last news in Fakti

7 Септември, 2011 17:43 1 130 0

Братята Качински уреждали свои хора за дипломати

  • полша-
  • дипломация-
  • уикилийкс

Поредно разкритие на Уикилийкс

Братята Качински уреждали свои хора за дипломати - 1
Ярослав Качински. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическо връзкарство навредило на полската външна политика по време на управлението на президента Лех Качински, който загина при катастрофата край Смоленск, и близнака му Ярослав Качински. Твърдението идва от американски дипломатически документи, разсекретени от сайта Уикилийкс само седмица пред изборите в Полша. Грамите може да притеснят Ярослав Качински, който води най-силната опозиционна партия „Право и справедливост“. Именно неговата дясна партия е основен конкурент на либералната партия на премиера Доналд Туск „Гражданска платформа“, пише Евронюз.

Лех Качински бе избран за президент през 2005 г. Той загина в ужасяващата самолетна катастрофа край Смоленск от април миналата година, заедно със стотина висши представители на полската армия, политика, църковен клир и култура. Ярослав Качински, който е националист и евроскептик, бе премиер в периода 2006 – 2007 година.

Според грами, писани през 2006 година, двамата братя нареждали свои хора в дипломатическата служба на Полша. Техен човек бил външният министър Анна Фотига – с повече партийна лоялност, отколкото професионални качества. Американските източници твърдят, че на лоялността бил даден приоритет пред експертизата и професионализма. Целта била да се затегнат позициите на президентската институция. Това пък се отразило на способността на Полша да води регионална политика.

Отричането на комунизма и недоверието към Русия на Качински стопирало всеки дипломат, който притежавал диплома от бившия СССР, да стане посланик. На обратния полюс е отношението на Варшава към САЩ, което дори бе считано като проблем от националната сигурност на страната. Полша подкрепи американците във войните в Ирак и Афганистан.

Партията на Ярослав Качински отхвърли твърденията, че дипломацията е била слаба по време на техния кабинет. Според висши партийни ръководители външното министерство не е било слаб пост.

Сегашният премиер Доналд Туск, който пое поста именно от Качински, подобри връзките с Германия и ЕС. Затоплени бяха и отношенията с Москва, въпреки напрежението около разследването за катастрофата край Смоленск, който стана в навечерието на възпоменателната церемония на жертвите от Катинската гора по време на Втората световна война. Скорошен доклад на полското правителство излезе със заключението, че вината за трагичната катастрофа до голяма степен е на полските пилоти. Качински обвини Туск, че се опитва да скрие какво наистина е причинило трагедията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА