12 Юни, 2015 11:27, обновена 19 Юни, 2016 18:00 1 116 8

Борисов обсъди възможностите за природен газ от Азербайджан

  • азербайджан-
  • европейски игри-
  • природен газ-
  • илхам алиев-
  • бойко борисов

Бойко Борисов: Предприемаме всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция

Борисов обсъди възможностите за природен газ от Азербайджан - 1
Снимки Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Азербайджанската Република Илхам Алиев. Бойко Борисов пристигна в Баку за участие в откриването на първите европейски игри.

По време на срещата в президентския дворец в столицата Баку, Борисов и Алиев обсъдиха възможностите за пренос и доставка на природен газ от Азербайджан до България.

Премиерът Борисов подчерта, че от българска страна се полагат всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ.

„Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и това от своя страна ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи от количества газ за България и Европа“, подчерта Борисов пред Алиев.Борисов обсъди възможностите за природен газ от Азербайджан

По време на срещата премиерът и президентът обсъдиха двустранните отношения между България и Азербайджан. Министър-председателят Бойко Борисов благодари сърдечно на президента Алиев, че вече е факт и дарението, което България получи от Азербайджан за реставрация на крепостта „Трапезица” във Велико Търново. Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство „Гейдар Алиев” предостави 1,2 млн. евро, с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект.

По време на срещата Илхам Алиев припомни със задоволство скорошното си успешно посещение в България и срещата си с министър-председателя Бойко Борисов в София. Той отбеляза и значението на посещението на българския премиер в Азербайджан и участието му в откриването на първите европейски игри, съобщава Oxu.Az.

Българския премиер Бойко Борисов обяви, че неговата страна е представена от голяма делегация в първите европейски игри (127 спортиста). 

Подчертавайки, че първите европейски игри са историческо събитие, президент  пожела успех на българските спортисти.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неграмотен

    0 0 Отговор
    Тази опция свърши преди около 5 месеца--Газпром и Башнефт купиха контролният пакет акции на разработчиците на находищата в Азербайджан....Азерите продадоха,след като Русия доби правата за разработка и търговия на иранският петрол.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    3начи можело и беэ руски гаэ и раэни южни потоци.А цената със сигурност ще е несравнимо по-иэгодна,эащото руснака Альоша ни продаваше на въэможно най-скъпата цена в Европа.

    Коментиран от #3

  • 3 СиС

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Реално азерският газ,е вече собственост на руснаците--след излизането на един метър от азерскат граница,вече е руска собственост--така се договориха преди половин година...

    Коментиран от #6

  • 4 сссс

    0 0 Отговор
    всеки с ум в тиквата без Боко Тиквата само .. знае че газ в количества и на цена като руския няма шанс от другаде

    но ако за тапаците от ес е по добре да си мислят че руския газ ако минава през турция е по добре ...хахаха

    явно искат турция да им държи кранчето и да ги изнудва със това политически ..жалка картинка
  • 5 ааа

    0 0 Отговор
    Скоро гледах Васил Филипов,в едно предаване на Скат,онзи дето мозъкът му ходи нагоре надолу,или напред назад,както предпочитате.Та тоѝ каза ,нищо добро не ни чака,турците се съюзиха с руснаците и ни прекараха,азерският газ няма да излезе от Турция,ще остане за тях,а турците ще продават руски газ с надценка,а Васил Филипов е последният които може да бъде заподозрян в любов към руснаците.
  • 6 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "СиС":

    Искаш да кажеш че ББ преговаря с Аэърбайджан и то ЛИЧНО С ПРЕЭИДЕНТА АЛИЕВ эа внос но техен гаэ в България,но същият тоя гаэ ВЕЧЕ Е ПРОДАДЕН НА РУСНАЦИТЕ?Което эначи че искат да продадат два пъти гаэа си като най-долните мошеници?!И си мислиш че това е въэможно в международната търговия?Ще ти го кажа директно:Ти и цялата русофилска пасмина тук по рождение сте эа сапун,но сте живи и шавату,щото няма паэар эа въпросното тоалетно творение:)

    Коментиран от #7

  • 7 СиС

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Искам да ти кжа"професоре" че фирмата която работи в находищата "Шах-Дениз"1 и 2 е азерската "Сокар" --а тя е частна--А от нея,контролния пакет акции са купени от Газпром и Башнефт--Демек,ако стане този проект(след 2022год.) по газопреностната система ТАР --ще купуваме уж азерски газ,който ще е собственост на руските фирми...схвана ли--по просто няма как да ти го обясня.Това устройва руснаците перфектно-без инвестиции в газопроводи,ще получават печалби,по-големи от досегашните-просто нямат харчове за строежи на газопроводи--лесни пари..А цената на газта ще се образува,освен по досегашната формула по която я купуваме+интересите на азерите и +интересите на газопреносителите--демек ще е доста по-скъпа от сегашната---схвана ли????А Бойко просто е позьор-позицията му е-Аз уредих газ от азерите--да ама на каква цена???
  • 8 Монго

    0 0 Отговор
    Б.Б. ще вкарва газ от Андора, през газопроводите на Чили, директно до Нова Зеландия. Лодките на маорите ще докарват газта до Азия, през Сингапур до Самаркант. От там, два дена път с камили, до Турция, след което Б.Б. ще договори газ с Путин за 2000 евро. Никакъв проблем...