11 Юли, 2015 12:32, обновена 11 Юли, 2015 14:59 1 570 0

Драмата с изоставените деца в Испания приключи благополучно

  • испания

Осигурени са всички нощувки на децата, изоставени от туроператора

Вече са осигурени всички нощувки на децата, изоставени от фирмата "Гъливър травъл" по време на екскурзия в Испания. Заради неплатени резервации в хотел, българската група туристи, сред които 31 ученици, остана на улицата в градчето Лорет Де Мар. Бащата на едно от момичетата, Евгени Тарасов, съобщи пред БНР, че остава да се доплати само още една нощувка:

За мен също е пропуск в системата. Инспекторатът по образованието, който дава разрешение да се извършат ученическите екскурзии, трябва да изисква документите, по които са осъществени разплащанията и потвържденията от хотелите, където ще бъдат настанявани децата. Това е една от мерките, които съвсем спокойно, без много усилия, може да бъде приложена, без някакви огромни, законодателни промени. Сега е моментът да ги организират. Ако решат родителите  да излезем с някакви предложения, с удоволствие ще се включим. Да се направят изводи и да не се стига до следващи такива инциденти.

Екскурзиантите трябва да се върнат в България във вторник.

Всички документи за извършените плащания, необходими за нощувките на учениците от Националната финансово-стопанска гимназия в София, вече са представени пред Комисията за защита на потребителите (КЗП) от управителя на туроператора „Гъливер травъл”, организирал екскурзията на децата до Испания. Осигурени са средства и за горивото за целия път до България, съобщиха от КЗП.

В четвъртък сутринта КЗП започна незабавна проверка на туроператора след като от медиите стана ясно за създалата се ситуация. Инспекторите на контролния орган присъстваха в офиса на туроператора в двата дни /четвъртък и петък/. В рамките на деня, в който стана известен възникналият дискомфорт във връзка с настаняването на децата при пристигането им в Испания, бяха взети мерки за преместването им от тризвезден в четиризвезден хотел. Проверяващият екип на КЗП изиска документ за извършеното допълнително плащане към хотела в Лоред де Мар и присъства на потвърждението от негова страна за преместването на децата.

В края на вчерашния ден бяха потвърдени всички резервации за оставащите до завръщането на групата в България нощувки, като предстоеше доплащане на част от сумата за хотела в Кан, където децата ще пренощуват на 12 срещу 13 юли. Следващата нощувка е в Словения и тя също е подсигурена. На 14 юли учениците трябва да се завърнат в страната.

Проверката на КЗП ще продължи и след приключването на случая. Нейната цел ще бъде да установи съответствали ли са предоставените по време на екскурзията услуги на предвиденото в договора за организираното пътуване. Извършва се и цялостна проверка на фирмата. За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове и наложени съответните санкции.

За свеждане до минимум на риска от възникване на други подобни ситуации в бъдеще КЗП подкрепя и изразява готовност за участие в обсъждането на промени, които да дават по-високи гаранции, че подобен род проблеми ще се решават без да засягат в такава степен икономическите интереси и комфорта на потребителите по време на техните организирани пътувания.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: