Last news in Fakti

2 Август, 2015 11:25 1 378 5

Франция и Великобритания искат помощ за имигрантската криза

  • франция-
  • великобритания-
  • кале-
  • имигранти-
  • евротунел
Франция и Великобритания искат помощ за имигрантската криза - 1
Снимка: БТА/ AP

Франция и Великобритания апелираха за помощ от останалите страни от Евросъюза /ЕС/ за решаване на имигрантската криза в Кале.

През последните дни нелегални имигранти се опитаха многократно да преминат през „Евротунела“ от френския град под Ламанша, за да достигнат британския бряг. От юни досега при такива опити загинаха десет души, а броят на имигрантите, проникнали на Острова, се увеличи с 20 на сто.

Кризата предизвика остри публични дебати във Великобритания и Франция, като най-много критики отнесе британският премиер. Опозицията в Лондон упрекна Дейвид Камерън, че е подценил проблема и поиска компенсации от Париж заради загубите на британските превозвачи, вследствие на транспортния хаос в Кале. Председателят на френския Сенат Жерар Ларше поиска от британците съдействие за възстановяване на региона на Кале, който търпи икономически загуби заради нежеланите пришълци.

В отговор, късно снощи, министрите на вътрешните работи на двете държави - Бернар Казньов и Тереза Мей, излязоха с обща позиция в две от най-четените издания - „Журнал дьо Диманш“ и „Съндей Телеграф“, в която поискаха от Гърция, Италия и другите европейски държави да поемат отговорност за спиране на човешкия поток от Африка.

От своя страна Париж и Лондон отделят милиони евро за укрепване на загражденията, нови камери, инфрачервени детектори и стотици полицаи и гардове при евротунела. Британското правителство готви и друга мярка, за да намали привлекателността на Обединеното кралство. То ще намали помощите за имигрантите, които не са успели да получат формално убежище в страната. Към момента те са около 14 хиляди, а парите, които получават, достигат до 36 паунда седмично на човек.

Същевременно вестник "Ди велт" публикува данни, че Германия е приела от началото на годината над 300 хиляди кандидати за убежище.Изданието се позовава на данни, изнесени от министрите на вътрешните работи на 16-те германски провинции. Споменатата бройка далеч надхвърля данните на Федералната служба по проблемите на миграцията и бежанците, която съобщи за регистрирани 258 хиляди молби за убежище. Властите в Германия очакват до края на годината молбите за убежище да достигнат половин милион.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аиииииии сиктир

    0 0 Отговор
    А бе кви са тия помощи ,бе ?Я сички чалми ,българи и румънци вън от тая държава. Хората си направили и подредили държава, м....лите от цял свят ще ми ходят там да цуцат пари без да работят. Циганина си е циганин - само гледа да лежи и да взема помощи.
  • 2 12345

    1 0 Отговор
    Нека да видят как живеем ние .......
    Винаги се месят където не им е работа........
    Той Путин ще ги оправи накрая......
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    Молете се големите и богати държави в Европа да не излязат от ЕС,защото прецака ли се съюза ,ние сме умрели отвсякъде.А Англия вече е с единия крак навън!

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Вземи и си купи едно по-ново БМВ, че да се кротнеш и да избиеш малко комплекси по родните пътища. Иначе само глупости ръсиш. Гледай си рентата и се изживявай, като юпи на селскостопанската борса...
  • 5 Евгени Атанасов

    0 0 Отговор
    ...не искахте да помагате на Италия за бежанците, сега ревете!..