Last news in Fakti

25 Август, 2015 12:24 1 595 0

Двете Кореи се договориха

  • южна корея-
  • северна корея-
  • преговори
Двете Кореи се договориха - 1
Снимка: XINHUA/БТА

След тридневни, на практика непрекъснати, преговори напрежението между Южна и Северна Корея е значително уталожено. Пхенян се съгласи да прекрати пропагандната война по границата със Северна Корея. Това стана след като последния рунд преговори продължи над 24 часа.

Двете страни са се договорили да продължат преговорите колкото се може по-скоро. Планира се също така провеждането на работна среща на Червения кръст през първите дни на септември. Целта е да се обсъдят вариантите за събиране на семействата, разделени от конфликта.

До напрежение се стигна след като в петък (20 август) Северна и Южна Корея размениха огън на фона на ескалиращото напрежение в региона. От Министерството на отбраната на Южна Корея заявиха, че са изстреляли десетки снаряди в отговор на стрелба от Пхенян. Били са обстрелвани високоговорители в района на поделението в западната част на границата, от които през последните дни звучала пропаганда, насочена срещу Пхенян.

Светът приветства постигнатото споразумение. „Надяваме се Пхенян и Сеул да продължат мирния диалог и консултациите ще спомогнат за мирното решаване на противоречията и ще засилят сътрудничеството между двете страни”, пише в разпространено изявление до медиите Хуа Чунин, говорителката на китайското Министерство на външните работи.

От Вашингтон заявиха, че ще следят за спазване на договореностите. „Приветстваме постигнатата споразумение и се надяваме, че ще доведе до намаляване на напрежението на полуострова. Сега КНДР трябва да изпълни задълженията си ”, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ  Джон Кирби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА