Last news in Fakti

26 Август, 2015 15:17 1 281 3

Обвинения, забрани и предупреждения от европейските лидери

  • бежанци-
  • германия-
  • италия-
  • чехия
Обвинения, забрани и предупреждения от европейските лидери - 1
Снимки: АР/БТА

Италия казва, че прави много повече, отколкото трябва за бежанците, а Чехия иска затваряне на външната граница на Шенген и помощ от НАТО. Германия пък призовава гражданите на Балканите да не се насочват към нея, тъй като шансовете им за получаване на разрешение за пребиваване на фона на бежанската вълна клони към нула.

Днес Италия отхвърли критиките на Германия и Франция, че не прави необходимото, за да се справи с миграционната вълна. „Италия прави дори много повече, спасявайки десетки хиляди човешки съдби, приемайки бежанци”, каза Паоло Джентилони, министър на външните работи на Италия. Той допълни, че политиката на Европа относно бежанците трябва да се насочи в коренно противоположна посока от сегашната. Необходима е „европеизация на управлението на миграционния поток”, каза Джентилони. Ако ситуацията продължи да се развива по досегашния сценарии, то съществува риск Шенген да бъде върнат в старите му граници, прогнозира той.

Чешкият вицепремиер Андрей Бабиш също се изказа относно съдбата на Шенген и призова външната граница на пространството да бъде затворено и защитено с помощта на НАТО. Според него рецептата за справяне с бежанската вълна е НАТО да помогне на България и Македония, откъдето според него преминава по-големият бежански поток. Позицията на Бабиш, която не съвпада напълно с тази на чешкото правителство, е че още на територията на Турция трябва да бъде създаден голям приемателен център на мигранти, където да бъдат установявани причините за действията на бежанците. За момента Чехия по-скоро се ползва като транзитна територия за бежанците. За първото полугодие през нейната територия са преминали малко над 3000 бежанци. Това е ръст от близо 50% спрямо януари-юни 2014 г.

Германският канцлер Ангела Меркел пък предупреди гражданите на Балканите, които възнамеряват да се устроят във Федералната република да се въздържат от подобен ход, тъй като шансовете им да получат разрешение за пребиваване и работа е минимален. Приоритетът сега е да се помогне на онези, които действително имат нужда.

Меркел призна, че кризата с бежанците е най-голямото предизвикателство в 10-годишното й управление. Само за 2015 г. Германия очаква да приеме близо 800 000 имигранти на фона на нарастващи ксенофобски настроения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    1 0 Отговор
    На западните политици все ние балканците сме им трън в г..а и особено българите!!!!!!
    Нека сега да изедат големия с бегълци, щом искат.
  • 2 BG111

    1 0 Отговор
    Значи какво излиза ? България и българите които са в Европейският съюз нямат право да работят и живеят в Европа, Германия, но виж , за другите азиатци и африканци , и всякакви субекти , за които не се знае кои са , какви са,откаде са можело....да заповядат...Ами тогава за какво ни е притрябвало Евросаюза...само за да ни заповядват и да ни налагат закони и забрани...? Те си нямат престава какав таралеж си слагат в .........След време ще разберат......Честито на печелившите...
  • 3 нов българин

    1 0 Отговор
    хак да им е на еврогейците