Last news in Fakti

27 Август, 2015 10:41 847 0

Застой в югоизточната опашка за ЕС

  • ес-
  • разширяване-
  • западни балкани

От конкурентната маса на разпадналата се многонационална държава досега успяха да станат членове само Словения (2004) и Хърватска (2013)

Във Виена се провежда среща на върха за Западните Балкани, която е продължение на Берлинския процес, иницииран от германския канцлер Ангела Меркел през 2014 г. Участват високопоставени представители на страните от Западните Балкани и от ЕС.

Срещата на върха за Западните Балкани трябва да приближи до ЕС кандидатите за членство. Но една година след берлинската премиера на този форум, резултатите са по-скоро скромни, пише австрийският в. „Ди Пресе“.

Участниците в срещата на върха за Западните Балкани във Виена се надяват да дадат нови импулси на уморената опашка от кандидати за членство в ЕС.

В коментара си в. „Ди Пресе“ отбелязва, че една година след берлинската премиера на форума равносметката на усилията е по-скоро скромна: икономически и политически разтърсения от кризи регион е в застой.

Западните Балкани е европейското политическо понятие за Албания и петте бивши югославски републики, чийто мъчителен маратон за членство предстои.

От конкурентната маса на разпадналата се многонационална държава досега успяха да станат членове само Словения (2004) и Хърватска (2013). Малката Черна гора е отворила 18 от 35-те преговорни глави. Даже и Сърбия, както се очаква, да отвори до края на годината първата преговорна глава, едва ли може да се очаква през следващите пет години ново разширяване на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: