Last news in Fakti

27 Август, 2015 13:37 1 278 3

Германия и Австрия: ЕС трябва да намери единно решени на кризата с бежанците

  • германия-
  • австррия-
  • бежанци-
  • ес

Общността е длъжна възможно най-бързо да изработи справедлива система за разпределението на имигрантите

Германия и Австрия: ЕС трябва да намери единно решени на кризата с бежанците - 1
Снимка: АП/БТА

Външните министри на Германия и Австрия призоваха страните от ЕС да намерят общо решение на кризата с бежанците. Общността е длъжна да изработи възможно най-бързо справедлива система за разпределението на бежанците, призова на пресконференция германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

„На страните, които пада основното бреме, няма да се справят сами. На нас са нужни общи стандарти и процедури“, смята Щайнмайер. Той разкри, че на темата за бежанците ще бъде посветена основна част от времето на срещата ЕС – Западни Балкани, която се провежда във Виена.

Външният министър на Австрия Себастиян Курц също смята, че бързо трябва да се реши проблема с бежанците. Ако ние не намерим бързо решението на кризата, то все повече страни като Дания и Унгария ще се опитват да решат предизвикателствата със собствени сили, посочи Курц. Той смята, че сегашната ситуация сериозно заплашва общоевропейската идея за открити граници. Убеден съм, че за този проблем може да има само общоевропейско решение, отбеляза австрийският външен министър.

Съгласно протокола от Дъблин, бежанците трябва да подадат документи за статут в първата страна-членка на ЕС, в която влязат. Себастиян Курц обаче заяви, че много страни не спазват това правило и Дъблинското споразумение вече е неприложимо.

Истината е, че Дъблинската система вече не действа. Ако нямаме функциониращ граничен контрол по външните граници на ЕС, цялата идея за общ сюъз без вътрешни граници е в опасност, посочи австрийският външен министър.

Себастиян Курц не пропусна да припомни, че Австрия в противен случай може да затегне граничния контрол, ако няма проява на европейска солидарност.

От своя страна европейският комисар по въпросите на добросъседство и разширяването Йоханес Хан заяви, че Европейската комисия в близките седмици ще представи новите си предложения за квоти за разпределение на бежанците.

Йоханес Хан подчерта, че се надява, че мерките ще бъдат подкрепени от всички-страни членки.

Във Виена се провежда среща на върха за Западните Балкани, която е продължение на Берлинския процес, иницииран през 2014 г. от канцлера на Германия Ангела Меркел.

Виенската конференция е възможност за представяне на инфраструктурни проекти за региона, но заради актуалната ситуация тя ще бъде под знака на бежанската криза.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    0 0 Отговор
    Какви квоти бе човек? Това не са ти министерски кресла, а са хора! Който е бяга от война безспорно има право на убежище, а този който бяга от глад и нищета - закрила.
  • 2 димо

    0 0 Отговор
    Германия първо ги приветства за добре дошли и след това иска да ги разпределя. нещо ялова идея е това.
  • 3 Да ама не

    0 0 Отговор
    Според пророка Мохамед мюсюлманите могат да бъдат управлявани само от истински мюсюлманин. Е, как това ще се съчетае с демократичните режими в Европа? Според идеолозите на "Ислямска държава" мюсюлманите където й да се намирату имат нужда от свои емир, които да управлява мюсюлманите в целия свят. САЩ и НАТО уж воюват в Ирак и Афганистан, уж трябваше да се унищожят базите на терористите, но те всъщност се множат. Истината е , че великите сили гледат собствения си интерес и ще се размърдат чак, когато им припари под краката.
Новини по държави: