Last news in Fakti

29 Август, 2015 12:41 803 0

Временно правителство до изборите в Турция

  • турция-
  • избори-
  • ердоган

За пръв път в републиканската си история страната отива на избори с временно правителство

Временно правителство до изборите в Турция - 1
Снимка: АП/БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган утвърди състава на временното правителство и то официално встъпи в длъжност.

Временният Министерски съвет ще управлява страната до провеждането на новите парламентарни избори, които са насрочени за 1 ноември тази година, предаде БНР от Анкара. 

За първи път в близо 100-годишната история на републиканска Турция, страната отива на парламентарни избори с временен кабинет. Той се състои от 26 министри, като 11 са на проислямистката Партия на справедливостта и развитието, която на изборите на 7 юни тази година загуби парламентарното си мнозинство.

11 са независими, единият е от опозиционната Партия на националистическото действие, а двама и от прокюрдската Демократична партия на народите. Интересното е, че за временен министър по европейските въпроси беше назначен Али Хайдар Конджа от прокюрдската ДПН, с която премиерът Ахмет Давутоглу преди това отказа да води преговори за коалиционен кабинет.

Другият интересен факт е, че за първи път в турския Министерски съвет ще има жена министър, която се покрива с ислямска забрадка. Тя е професор от Истанбулския търговски университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: