1 Септември, 2015 14:41 1 817 0

Имигранти влизат в ЕС с фалшиви сирийски паспорти

  • имигранти-
  • паспорти-
  • ес

Сирийците имат право на убежище във всяка страна - члена на ЕС

Имигранти влизат в ЕС с фалшиви сирийски паспорти - 1
Снимка: БТA/AP

Все по-широк започва да става пазара за фалшиви сирийски паспорти, чрез които бежанци се  опитват да влязат в ЕС.

Това бе заявено от главата на Европейската гранична агенция Frontex  Фабрис Леджери в интервю пред радио Europe 1. Най-широко е разпространението на този тип документи в Турция.

„Има хора, които в момента са в Турция и се опитват да се сдобият с фалшив сирийски паспорт, защото знаят, че сирийците имат право на убежище във всички страни членки на Европейския съюз. Много често тези хора идват от Северна Африка или Близкия Изток, но те имат профил на икономически имигранти.“, заяви Леджери.

Според него няма данни тези паспорти да са били използвани от терористи за влизане в ЕС. Той отправи призив за назначаването на допълнителни гранични служители в Съюза, които да помогнат за регистрацията на имигрантите в Гърция, която една от основните входни точки към Европа.

„Пред целия този наплив, регистрационните системи са претоварени. Имаме някаква идея за отделните националисти, но не и ясна представа за реалния профил на тези имигранти. Рискът се повишава с всеки изминал ден. Има все повече полицейски патрули по вътрешните граници на страните от ЕС. Ако външните граници не могат да бъдат управлявани със споделена солидарност между страните-членки, съществува риск всяка от тях да наложи контрол над националните си граници, което няма да е по-ефективно.“, допълни Леджери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: