Last news in Fakti

3 Септември, 2015 19:03 1 448 2

България и Унгария се интересуват от закупуването на гранични огради от Израел

  • българия-
  • унгария-
  • огради

Те са подобни на оградата, издигната по границата между Израел и Египет

България и Унгария се интересуват от закупуването на гранични огради от Израел - 1
Снимка: БТА/AP

България и Унгария са започнали да проучват възможността за закупуването специално проектирани огради в Израел за защитата на своите граници, съобщи Ройтерс, позовавайки се на анонимен източник от израелски бизнес.

И двете страни искат да укрепят своите граници, за да спрат потока от бежанци, използващи ги като транзитни зони по пътя си към Западна Европа. Оградите  са високи между 5 и 6 метра, като са оборудвани с камери за наблюдение, тел и сензори за движение. Подобен ход на двете страни може да вбеси някои от официалните лица в ЕС, според които това не би спомогнало за преодоляването на кризата.

„Предполагам, че това е възможно, тъй като сътрудничеството между израелските и българските министерства на вътрешните работи и сигурността е доста интензивно. Към този момент не мога да ви дам подробности, но смятам, че ние трябва да черпим от израелския опит, колкото се може повече.“, заяви Райко Пепеланов, който е заместник – посланик на България в Израел.

От унгарското министерство на външните работи и търговията заявиха, че нямат информация за подобни проучвания.

Все пак според израелския източник подобна сделка все още е далеч, тъй като има бюджетни ограничения и заради чувствителността на ЕС относно издигането на огради за ограничаването на потока от бежанци от Сирия, Ирак и Либия.

„Оградите не излъчват правилното послание, особено към нашите съседи.“, заяви говорителката на ЕС Мина Андреева.

България и Унгария са проявили интерес към оградата, която Израел построи по границата си с Египет и има дължина от 230 км. Тя бе построена, за да се ограничи наплива от имигранти от Африка и достъпа на терористи до страната. В Израел стената бе построена за период от три години. Тя струваше $ 380 млн. За чуждестранни купувачи подобен строеж ще струва с около 15% повече. Цената възлиза на $ 1.9 млн. на км. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qankov

    1 0 Отговор
    kato gramnat 10-20 I 6e sprat da minavat nev 4erniq spisak na bejanzite ami napravo v 4erveniq 6e im minem I do tam.
  • 2 истината

    1 0 Отговор
    По евтино ще излязат вишки с картечници на всеки 500 метра.Стреля се на месо по нарушители на държавната граница.който иска да кандидатства за бежанец да иде в посолството или на граничните пунктове.На Европа не и трябват арабски орди носещи ислямизъм.Това трябва всички да го разберат преди да е станало късно и войната да се пренесе тук.