Last news in Fakti

7 Септември, 2015 19:39 1 911 2

Румъния иска влизане в Шенген срещу приема на бежанци

  • румъния-
  • бежанци-
  • шенген-
  • виктор понта
Румъния иска влизане в Шенген срещу приема на бежанци - 1
Снимка: АП/БТА

Румъния иска влизане в Шенген срещу прием на бежанци. Правителството в Букурещ ще поиска от Европейския съюз (ЕС) да предостави на румънците свободен достъп до Шенгенската зона, ако бъде въведена задължителна квота за приемане на имигранти, съобщава Блумбърг. Агенцията се позовава на румънския премиер Виктор Понта.  Той уточни, че страната има възможност да приеме 1500 бежанци.

„Солидарността означава и права и задължения, така че ако от нас искат да поемем от общото бреме, то ще трябва да ни предоставят и общите за всички права”, намекна румънският премиер.

Румъния е една от най-бедните страни в ЕС. Високото ниво на корупция в балканската страна принуди Германия да наложи вето за приемането й в безвизовата Шенгенска зона. Извън нея по същите причини е и България.

Понта съобщи пред румънските депутати, че въпросът за приема на бежанци е бил обсъден с властите в България, Сърбия, Словакия и други съседни страни, за да се изработи координирана позиция по проблема.

Старото предложение на Европейската комисия беше Букурещ да приеме 1705 бежанци. Новите разчети предвиждат балканската страна да приеме 4646 души.

Срещу квотите са Унгария, Словакия, Чехия и Полша.

Междувременно стана известно, че руският президент Владимир Путин е обсъдил с членовете на Съвета за национална сигурност на Русия кризата с миграционната вълна, която залива Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    От това по тъпо искане не може и да има,а след няколко години като започнат проблемите с тия чужденци,ще се хванат за главата.
  • 2 321

    0 0 Отговор
    Абе прави са Румънците! Като ни имат от ЕС за втора категория държави и не ни приемат в Шенгенията, поне да има някаква взаимна изгода :)
Новини по държави: