Last news in Fakti

15 Септември, 2015 08:09 703 0

Задължителните квоти за бежанци се отлагат за октомври

  • ес-
  • бежанци-
  • квоти-
  • октомври

Вътрешните министри на ЕС отложиха решението си

Задължителните квоти за бежанци се отлагат за октомври - 1
Снимки: АП/БТА

Брюксел отложи за следващия месец решението за задължителни бежански квоти в страните от ЕС.

Късно миналата вечер с консенсус се прие доброволното разпределяне на 40 хиляди мигранти от Италия и Гърция, което трябва да бъде последвано от още 120 000. Одобри се и пакет от мерки за овладяване притока на хора по външните граници на съюза.

Само принципно съгласие, но не и практическото разпределяне на 160 хиляди кандидати за убежище между държавите-членки, бе постигнато обаче снощи, предаде БНР от Брюксел.

Правителствата доброволно приеха само 40 хиляди души от Италия и Гърция, но италианският вътрешен министър Анджелино Алфано изрази оптимизъм, че ще има сделка и за останалите:

Има широко съгласие. Самият факт, че политическият елит на Европа реши да премести 160 хиляди души от няколко малки страни е без прецедент.

Към момента доброволната квота на България остава непроменена – Рим и Атина ще ни изпратят 450 души. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова не даде изявления за медиите след срещата късно снощи, а преди нея уточни:

Смятаме, че това не може да бъде постоянен механизъм.

Като временна кризисна мярка се възприема и другото предложение за подялба на 120 хиляди мигранти от Унгария, Гърция и Италия. За него нямаше консенсус и се отложи до 8 октомври, потвърди Жан Аселборн, министър по миграцията на Люксембург, който ръководеше извънредното заседание:

Въпреки, че сме в спешна ситуация, все пак трябва да се спазват процедурите... щеше да е прибързано, ако съветът вземе решение днес.

Твърдо против принудителните квоти бяха страните от Вишеградската четворка, но също Латвия, а министърът на Литва изобщо не дойде. Държавният секретар Полша Пьотр Стаханчик заяви:

Не можем да приемем идеята за автоматично разпределяне на тези хора. Това бе единственият проблем.

Френско-германският тандем настояваше за ясни ангажименти от всяко правителство и Бернар Казньов от Франция изрази съвместното недоволство заедно германския му колега Томас Де Мезиер:

Европа не е меню по избор. Солидарността не се дели. Трябва всички да са на необходимата висота и да поемат отговорност.

Единомислия имаше само по мерките за спиране на мигрантите през границите и връщането на онези, които не отговарят на условията за бежански статут.

Даде се разрешение на европейските военни кораби да преследват и конфискуват лодки на трафиканти в Средиземно море, а Балканските страни-кандидатки за членство влизат в списък от сигурни държави без право на бежански статут за техните граждани. Изключение е Турция, заради „ситуацията с кюрдите“, много от които имат турски паспорти и искат политическо убежище в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: