Last news in Fakti

14 Септември, 2015 20:02 916 8

България е съгласна с еврокомисията за квоти от над 2 100 бежанци за страната ни

  • румяна бъчварова-
  • българия-
  • съгласна-
  • еврокомисията-
  • квоти-
  • бежанци

Това не може да бъде постоянен механизъм, заяви Бъчварова

България е съгласна с еврокомисията за квоти от над 2 100 бежанци за страната ни - 1
Снимка: БТА

България е съгласна с предложението на еврокомисията, което определя квоти от над 2 100 бежанци за страната ни в идните две години. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред медии преди старта на заседанието на Съвет по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

"Съзнаваме, че на този етап едва ли има перфектно решение, което да отговаря на изискванията на всички държави. Но все пак е по-добре да има някакво решение“, подчерта тя.

Бъчварова обясни, че в рамките на Съвета предстои принципен, политически разговор и припомни вече заявената от правителството миналата седмица в София позиция, че най-важното в тази ситуация е да се търсят мерките, които да доведат до по-добро управление на миграционните процеси и кризата която се създава, затова България ще подкрепи решение, което работи в тази посока. Вътрешният министър допълни, че ако се приеме решението за релокацията, тогава България ще го подкрепи. Мнението на министъра е, че то е справедливо.

Принципът и подходът, който се предлага, включва възможността всяка държава, ако попадне в тежка ситуация, да се възползва от това право. В същото време смятам, че това не може да бъде постоянна мярка, затова ще се търси решение за неговото подобряване, допълни тя.

Едновременно с това, вътрешният министър Бъчварова подчерта, че България не поставя условия извън обсъжданията по същество за механизма за квотите, но допълни, че на този етап не може да се говори за постоянен механизъм. Механизмът отразява особеностите на отделните държави, но за постоянен механизъм трябва още да се мисли и да се обсъжда, да се отчетат тенденциите и цялостната картина, колко души очакваме да дойдат и по какви маршрути, посочи министър Бъчварова. Важно е да се определи кой е броят който ще бъде разпределен на базата на механизма, каза вътрешният министър. "Сега говорим за 120 хиляди души, само преди няколко месеца говорихме за 40 хиляди. Ако не повишим сигурността по външните граници на ЕС, само след няколко месеца може да говорим за много повече", коментира вицепремиерът.

Тя обясни, че по време на срещите си с колегите от Унгария министър Шандор Пинтер и от Австрия Йохана Микъл-Лайтнер и трите държави се обединиха около необходимостта да се сложи акцент върху възможностите за повишаване сигурността на външните граници, „нещо за което ние настояваме много отдавна, месеци назад, беше една наша теза и сега се поставя на дневен ред", каза тя.

Заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи продължава и в момента. На извънредното заседание на Съвета във формат вътрешни министри ще бъде определен по-нататъшният курс на действие за справяне с настоящата миграционна криза.

На Съвета ще бъде представена актуална информация от редица агенции на ЕС и на Обединените нации /Frontex, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището /EASO/, Европол, ВКБООН и Международната организация по миграция/ относно миграционните потоци. По време на Съвета ще бъдат обсъдени и новите предложения на Европейската комисия в областта на миграцията и убежището. Министрите ще обсъдят и ефективността на прилагането на най-новите мерки на ЕС, насочени към спасяването на човешки животи по море и подобряването на управлението на миграционните потоци. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптър

    1 0 Отговор
    Ха така Бъчонке, нали ние ще плащаме за тия ,ти обещавай! Затова вдигнете и местния ДОД- п.ост народ това заслужава! За заспал народ само така!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    мАЛЕЕЕЕЕ кукундрел. Ми те в момента бежанците са повече от 50 000 . Тая я назначи директора на фбр когато дойде и уволни вучков. .а си и продажниците.
  • 4 тъп

    1 0 Отговор
    ГЕРБ и политиката на БКП, са едно към едно. Със стари к..ви , нов бърдак не става!
  • 5 999

    1 0 Отговор
    Не бой те се оня с коня ще ги храни с овошките нали взима Евросопсидй
  • 6 666

    1 0 Отговор
    Това е отражение на една зависима политика. Няма национален интерес, няма мисъл за България. Вие от това равителство ърво вземете да интегрирате българите в собствената им страна. Създайте работни места , вдигнете работните заплати на достойно ниво, осле вземете та интегрирайте и циганите не да крадат ами да работят. Те какво са виновни хората като няма работа ще правят зулуми. А чак после мислете за бежанците. Или вашата мисъл е как да прилапате парите дето ще дадат за тях от европа. То улиците Ви са като след уражнение по стрелба на артилеристи. ПРОДАЖНИЦИ ,
  • 7 Димитър

    0 0 Отговор
    Горд съм от БГ политиците, никакво отклонение от продажната и унищожителна за нашия Народ политика.
  • 8 възмутен

    0 0 Отговор
    Ние от две години не сме спрели да ги приемаме но те които не стават и за чеп те остават ,тези които притежават капацитет не остават в БГ.
    Не трябва да се забравя че много отдавна нашите граници ги разградихме и вместо да се извеним господата от правителството на ГЕРБ се старае да ни убеди в противното че отдавна са настоявали за търсили възможности за повишаване сигурността на външните граници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове