Last news in Fakti

20 Септември, 2015 11:43 971 4

Папата: Отношенията между Куба и САЩ са за пример на целия свят

  • папата-
  • папа франциск-
  • куба-
  • посещение-
  • визита

Папа Франциск призова за свобода за църквата в Куба

Папата: Отношенията между Куба и САЩ са за пример на целия свят - 1
Снимки: АП/БТА

По време на посещението си в Куба папа Франциск приветства подобряването на отношенията между САЩ и Куба. Той даде случващото се за "пример за помирение за целия свят".

Това е първото посещение на папата в островната държава и представители на Ватикана вече определиха визитата му като историческа.

Главата на римокатолическата църква призова също църквата в страната да разполага със "свободата и средствата", за да продължи мисията си.

Папата бе посрещнат от президента Раул Кастро след кацане в столицата Хавана. Развълнуван от посрещането той произнесе кратко слово: "Благодаря Ви, господин президент, за оказаното гостоприемство и топлите думи за добре дошъл, които изказвате от името на правителството и целия кубински народ. И за тези знаци на специално отношение и засвидетелствано уважение от вашия брат Фидел, отбелязвайки 80-годишнината от установяването на дипломатическите ни отношения. Светът се нуждае от помирение. В такава атмосфера изказвам своите благодарности, господин президент!"

Папата ще отслужи меса днес на емблематичния площад Революсион в Хавана. Той ще прекара четири дни в Куба преди да отлети за САЩ.

След пристигането си в Куба в събота, хиляди се събраха по пътя на кортежа му до дома на посланика на Ватикана в Куба, който бе окичен с флагове оцветени в цветовете на Ватикана (бяло и жълто) и националния флаг на Куба (бяло, синьо и червено).

Франциск - първият папа от Латинска Америка - има заслуга на неотдавнашното размразяване в дипломатическите отношения между Куба и САЩ. Кастро благодари на папата за неговия принос.

В изказването си на летището заедно с президента Кастро, Франциск призова за по-нататъшна подкрепа за кубинските католици, "така че Църквата да може да продължи да подкрепя и насърчава кубинския народ в неговите надежди и опасения."

В четвъртък Ватикана заяви, че се надява визитата на папата да помогне да се сложи край на 53-годишното ембарго, наложено от САЩ и да доведе до по-голяма свобода в правата на човека в острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Абе "пример",ама малък.Големият,истинският "пример" бяха отношенията с СССР!

    Коментиран от #2

  • 2 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Дори и в тема, в която СССР го няма /то и, че наистина го няма/, ти пак се буташ и като новия Марк Луций Катон-"Картаген трябва да бъде разрушен". Е няма го вече този твой СССР, някой, нещо, там, тогава да не те е "обидил" или нещо друго? Ама спри се, стига си простял, кледай си нивите, стига с тези комунисти, няма ги вече, няма и да ги има. Сега има такива, като тебе, новоизлюпени /то пък да беше и излюпен, като хората.../, нискообразовани, които се хвалят из форумите, че нафтовата им печка вдигала еди колко си. Ми вземи вдигни нещо друго, някой път, жена ти може и да те похвали тогава...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    А, този под тебе е "с мулето и катъра на къра". Не му се впрягай.
  • 4 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    Вече ти писах ,че ще гризнеш дървото!Истината боли и искате да избягате от миналото си!
    Бивш комунист няма, както няма и бивш негър!
    Какво да те правя ,че не ти харесва миналото!Всеки по един или друг начин ,рано или късно ще плати за него.
    Ти няма да си изключение.
    Квооо стаа, и Куба избяга от вашият измислен свят "русофил".