26 Септември, 2015 05:00 685 0

Президентът Плевнелиев ще участва в 70-ата юбилейна сесия на ООН

  • плевнелиев-
  • президент-
  • оон-
  • юбилейна сесия

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в САЩ за участие в  70-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации, съобщават от прессекретарията на държавния глава.

На 26 септември в сградата на Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк държавният глава ще разговаря с представители на българската общност.

На 27 септември президентът Плевнелиев ще участва в  Срещата на върха за приемане на Дневния ред за развитие след 2015 г. и ще направи изказване. В централата на ООН държавният глава ще проведе среща с генералния секретар  Бан Ки-мун и ще участва в Среща на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените.

По-късно през деня президентът ще разговаря с представители на еврейските организации, след което ще участва в Церемонията по връчване на Годишните награди на инициативата на Бил Клинтън за личности с големи заслуги за намиране на решения на глобалните предизвикателства. Събитието се провежда в рамките на „Глобалната инициатива Клинтън 2015“.

Президентът ще участва в Среща на върха за противодействие на ИДИЛ и войнстващия екстремизъм, организирана по инициатива на президента на САЩ Барак Обама, която ще се проведе на 29 септември. Държавният глава ще разговаря с председателя на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт, след което ще вземе участие и в Срещата на лидерите на държавите от Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони.

На 30 септември в 16.00 часа (българско време) президентът Росен Плевнелиев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН.

По-късно през деня държавният глава ще се срещне с председателя на Македонската патриотична организация Джордан Лебамов. Основана през 1922 г. в САЩ от наши сънародници, организацията си поставя за цел да запази и разпространи историческата памет, традициите, вярата и българския език сред емигрантите в САЩ и Канада от географската област Македония. Преди две седмици МПО беше удостоена с Почетния знак на президента на Република България.

В рамките на участието на държавния глава в 70-ата сесия на Общото събрание на ООН ще бъдат организирани и редица двустранни срещи на високо и най-високо ниво.

Президентът Плевнелиев ще приветства и участниците във Фестивала на българския филм в Ню Йорк „Sofia Independent NYC“, който се провежда под негов патронаж и е посветен на 100 годишнината на българското кино.

В програмата на посещението на българския държавен глава са предвидени и работни среща с американски инвеститори, както и с представители на американски компании, членуващи в Бизнес съвета за международно разбирателство, на които ще бъдат представени възможностите за инвестиции в страната ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА