Last news in Fakti

28 Септември, 2015 01:00 1 257 0

Японец с един пръст ще изкачва Еверест

  • японец-
  • курики-
  • еверест-
  • непал-
  • алпинист

Алпинистът губи девет от пръстите на ръцете си при измръзване в изкачване през 2012 г.

Японец с един пръст ще изкачва Еверест - 1
Снимка: БТА/АР

Японски алпинист, загубил девет от десетте си пръста на ръцете, ще направи своя пети опит за изкачване на най-високия връх в света Еверест (8848 метра), предаде NBC News.  

Той ще е и първият през настоящата година, който ще се опита да покори "покрива на света". Наскоро Непал премахна забраната за изкачване, която наложи след тежкото земетресение през април, при което загинаха 19 алпинисти и хиляди цивилни. 

В момента 33-годишният Нобуказу Курики е достигнал Южната седловина в подножието на Еверест, откъдето алпинистите навлизат в така наречената "Зона на смъртта. Там той ще остане осем часа, преди да направи новия си опит.

Курики ще изкачва върха без шерп и с минимална екипировка и оборудване. Според него, това е "най-истинската форма на катерене и си струва риска". 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА