Last news in Fakti

28 Септември, 2015 08:03, обновена 28 Септември, 2015 08:25 1 203 0

Националистите спечелиха изборите в Каталония

  • каталония-
  • каталуния-
  • испания-
  • местни избори-
  • местна власт-
  • референдум

Сепаратистите спечелиха на изборите и до 18 месеца ще се опитат да се отделят от Испания

Националистически настроените партии в испанския регион Каталония спечелиха с абсолютно мнозинство местните избори. Това показват резултатите, цитирани от Би Би Си.

С почти 100% от преброените гласове, основният сепаратистки съюз  спечели 72 места в 135-местния регионален парламент. 

С 99,67% от преброените гласове "Junts per Si" ("Заедно за ДА") спечелиха 62 места, а крайнолявата сепаратистка партия CUP се очаква да получи 10 мандата.

"Ние спечелихме", заяви каталонския регионален председател Артус Мас пред ликуващите привърженици късно в неделя. 

Тази победа може да е първа стъпка към независимоста на Каталония от Испания, която да стане факт до 18 месеца, заявиха победителите във вота. 
 
Централното правителство в Мадрид обеща да блокира подобни ходове в съда.

Победителите в изборите, заявиха преди гласуването, че щом спечетят ще насрочат дата за референдум за независимост от Испания. Те твърдят, че испанското правителство последователно отказва да признае правно провеждането на референдум и не обръща внимание на неофициалното гласуване през ноември 2014 година, което подкрепи независимостта и отцепването на региона от Испания.

Според испанския премиер Мариано Рахой, независимостта би била „безумие”. Повечето банки се опасяват от финансови трусове. Каталония може да се окаже и извън евро зоната.

Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството от каталонци се обявяват за провеждането на референдум за независимост, но са разделени по равно за това дали искат да се отцепят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: