Last news in Fakti

23 Юни, 2016 12:09 978 1

Вътрешният министър на Испания отказа да подаде оставка

  • испания-
  • вътрешен министър-
  • хорхе фернандес диас-
  • оставка-
  • заговор-
  • каталуния

Хорхе Фернандес Диас бе обвинен, че е планирал заговор срещу политици от Каталуния

Вътрешният министър на Испания отказа да подаде оставка - 1
Снимки АП/БТА

Испания вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас отказа да подаде оставка след изтичането на записи, които го свързаха с опит да се смажат сепаратистките политици в Каталуния, съобщи Би Би Си.

В разговора, публикуван от левия всекидневник „Публико”, Диас и шефът на каталунската служба за борба с корупцията обсъждат възможности как да бъдат дискредитирани политиците, борещи се за независимостта на провинцията.

Разговорът е бил проведен преди две години, когато в Каталуния се състоя референдум за независимост.

Запитан за записите, вътрешният министър заяви пред испанското радио: "Спомням си, че имаше такава среща, но по отношение на съдържанието на тези разговори, си спомням само най-основното, а именно, че е трябвало да се срещнем с магистрат, който оглавяват службата за борба с измамите на регионалното правителство, чиято мисия е да се бори с измамите и корупцията. Да се твърди, че един министър на вътрешните работи е планирал заговор срещу членове на правителството на Каталуния е нереално."

В неделя Испания ще проведе поредните парламентарни избори.

Според социологическите проучвания консервативната Народна партия на Диас се очаква да спечели най-голям дял от гласовете, които обаче няма да бъдат достатъчни, за формирането на парламентарно мнозинство.

Оставката на Диас бе поискана от ръководителите на испанската опозиция. Искането е подкрепено от лидерите на социалистите Педро Санчес, на "Подемос" ("Ние можем") Пабло Иглесиас, и на "Сиюдаданос" ("Гражданите") Алберт Ривера.

Стотици протестиращи, много от които носеха знамената на каталунската независимост, организираха демонстрация в регионалната столица Барселона в сряда вечер, като призоваха Диас да се оттегли.

Вътрешният министър на Испания отказа да подаде оставка


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    Най-сетне нещо общо с наш Боко.
Новини по държави: