Last news in Fakti

13 Октомври, 2015 12:21 782 1

Приветствие на патриарх Неофит към Петото Предсъборно Всеправославно съвещание

  • патриарх неофит-
  • пето предсъборно-
  • всеправославно-
  • съвещание

На 12 октомври в началото на пленарните заседания на Петото Предсъборно Всеправославно съвещание митрополит Йоан огласи приветствие от името на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит към Негово Високопреосвещенство Пергамския митрополит Йоан, председател на Петото Всеправославно предсъборно съвещание и участниците в него.

В приветствието се казва: Ваши Високопреосвещенства, досточтими отци, братя в Христа, Молитвено споменаваме вас, които светите сестри Поместни православни църкви избраха и изпратиха да ги представлявате в Петото Предсъборно Всеправославно съвещание, което се провежда от 10 до 17 октомври 2015 г. в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези – Женева. От свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия ви поздравяваме сърдечно и ви благопожелаваме успешна и ползотворна работа.

Молим Бога, Подателя на мира, от Когото е всяко добро даяние и всеки съвършен дар, да изпрати върху вас Своята преизобилна благодат, та в единомислие, любов, взаимно уважение и разбирателство да изпълните високоотговорните задачи, които са ви възложени от Църквата Христова. „Имайте в себе си сол, и мир имайте помежду си” (Марк 9:50).

На 11 октомври в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези – Женева след отслужването на съборна света литургия бе открито Петото Предсъборно Всеправославно съвещание. То се свиква съгласно решението на състоялото се през март 2014 г. в Истамбул Събрание на предстоятелите на поместните православни църкви, в което взе участие и Светейшия Български патриарх Неофит. В хода на работата му ще бъдат разгледани проекто-документи за Светия и велик всеправославен събор по въпроси касаещи реда в Православната църква и нравствеността. На съвещанието ще бъде приет и проекта за документа «Автономията и начинът за провъзгласяването й», разработен от Междуправославната подготовителна комисия през 2009 г.

По решение на Св. Синод, Българската православна църква - Българска Патриаршия е представлявана от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и д-р по богословие Димитър Арнаудов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зи Зи топ

    0 0 Отговор
    Това е антисъбор, не събор. И след него край.
    http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=989:2014-03-27-14-38-56&catid=41:2010-02-18-16-33-13&Itemid=78
Новини по държави: