Last news in Fakti

26 Октомври, 2015 09:32 929 0

Фронтекс ще засили присъствието си по границата между България и Турция

  • гронтекс-
  • турция-
  • българия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • ес-
  • граници

Това е част за справяне с бежанския поток през Балканите

Фронтекс ще засили присъствието си по границата между България и Турция - 1
Снимка: БТА/AP

Лидерите от ЕС и лидерите на страни от Балканите постигнаха съгласие около план от 17 точки за сътрудничество в справянето с имигрантския поток, съобщи The Telegraph.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обяви, че ще бъдат създадени още около 100 000 места за подслоняване на бежанци, половината от които ще се намират в Гърция. Агенцията за бежанците към ООН ще помогне за реализирането на плана. Това става, след като Юнкер обяви, че има опасност много имигранти да замръзнат до смърт през зимата.

Бе постигнато и споразумение граничната агенция на ЕС Фронтекс да засили дейността си по границата между Македония и Гърция, за да се гарантира, че хората, които се опитват да пресекат границата, ще бъдат регистрирани.

„Ни се разбрахме, че политиката на обикновено пропускане на хора трябва да бъде прекратена“, заяви Юнкер.

Решено беше от ООН да предоставят субсидии на Гърция, засягащи поне 20 000 семейства на бежанци. До седмица в Словения трябва да бъдат изпратени поне 400 полицая, които да съдействат в справянето с имигрантския трафик. Решено беше да се увеличат усилията за връщането на имигранти, които нямат нужда от убежище и засилване на сътрудничеството за репатриране с Афганистан, Пакистан и Бангладеш.  Трябва да се разшири морската операция край Гърция и присъствието на Фронтекс в Егейско море. Трябва да се създадат контактни точки за ежедневен обмен на информация за движението на имигрантите. Бе решено да се осъществи контакт с финансовите учреждения на ЕС, за по-лесното отпускане на средства за справяне с кризата. В същото време ще се разшири съдействието между Европол, Интерпол и Западните Балкани за ограничаване на трафика на имигранти.  Фроннтекс ще засили присъствието си на границата между Турция и България. Трябва да се окаже подкрепа за регистрацията на имигранти по границата на Хърватия. Планира се нова операция на Фронтекс на границите между Гърция и Македония и Гърция и Албания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА