Last news in Fakti

26 Октомври, 2015 09:41 1 501 2

Борисов: България няма да взима заеми заради бежанците

  • ес-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • среща-
  • бежанска криза-
  • центрове за бежанци

Лидерите от ЕС се договориха за нови места за прием на бежанци

Борисов: България няма да взима заеми заради бежанците - 1
Снимка АП/БТА

Още 100 000 места в центровете за прием на бежанци ще бъдат създадени по силата на новата сделка, договорена от европейските лидери по време на вчерашната извънредна среща на върха в Брюксел.

Ръководителите на 11 страни членки от ЕС и три страни извън ЕС се срещнаха, за да обсъдят как да се справят с нарастващ брой мигранти.

Един от спорните въпроси беше финансирането на страните, които трябва да се справят с големия мигрантски поток.

Българският премиер Бойко Борисов отхвърли възможността страната ни да приеме вариант, при който да трябва да взима заеми, за да овладява ситуацията с мигрантите: “Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заеми от големите финансови институции, за да се справяме с бежанската вълна. Това мога да го споделя, защого категорично не го приемам.“

Повече от 9000 имигранти пристигат в Гърция всеки ден. Според условията на сделката, до края на годината Гърция ще отвори нови центровете за приемане с достатъчно място за 30 000 мигрантите.

Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), ще осигури още 20 000 места за същия период от време. Той също така ще изгради приемни центрове с още 50 000 места в балканските страни, през които мигрантите преминават, за да достигнат Германия и Скандинавия.

В одобрения, по време на срещата, план са записани 17 точки за справяне с бежанската криза. Документът, обръща особено внимание на връщането на незаконно пребиваващите в Европейския съюз граждани.

Също така, като част от сделката, лидерите на държавите по т.нар. Западнобалкански път на бежанците се договориха да си сътрудничат, за да спрат безконтролното движение на мигранти между тях.

Участващите лидери от десет страни по западнобалканския път на мигрантите се договориха за усилване на агенцията за защита на външните европейски граници Фронтекс, както и за бързо връщане там, откъдето са дошли, на мигрантите, които нямат право на пребиваване в Европейския съюз. 

В рамките на една седмица в Словения, която е подложена на небивал мигрантски поток, ще бъдат изпратени 400 граничари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vola

    0 0 Отговор
    Това със заемите дори не трябва да се споменава! Какви са тези простотии? Българина (тук не говорим за софиянеца!!!) умира от глад и болести и тъне в мизерия, без да има никаква надежда за някакво човешко бъдеще, а ние видите ли сме щели да взимаме заеми за да хрантутим някакви наглеци, които се присмиват открито на помощите и искат да ни насадят тяхната религия???!!! Това само болните неолиберални мозъци могат да го измислят. Значи, с един куршум - два заека: първо - ще се напълни Европа с ниско платена работна ръка (естествено в ущърб на местните жители) и второ - далаверата на Банките отново си е сигурна - те пък, видите ли, щели щедро да раздават заеми???!!! Дори само мисълта за подобно развитие е признак на пълна олигофрения, алчност и липса на каквото и да е чувство на човещина и съпричастност в любимата на някои "обединена Европа". Обединена, ама за някои повече...
  • 2 Vola допълнение

    0 0 Отговор
    Моля за извинение, но държа да допълня: моля, всякаквите медии и др. п., занимаващи се с масова дезинформация, да престанат да ни бутат в лицата плачещи дечица , защото това е само част от истината. Естествено, че на семейства нуждаещи се от помощ, трябва да им бъде оказана такава. Огромната част от "бежанците" обаче се състои от млади, обучени и добре подковани идеологически мъже, които живеят и действат според законите на шириата. Надявам се , че са много малко хората, които четат и пишат тук, които не са наясно за какво иде реч.