Last news in Fakti

1 Ноември, 2015 16:58 2 174 0

Почина човекът, който „бутна“ Берлинската стена

  • гюнтер шабовски-
  • берлинска стена

Почина човекът, който „бутна“ Берлинската стена. На 86 години в дома си в Берлин е издъхнал Гюнтер Шабовски. Той е говорителят на тогавашната Германска единна социалистическа партия (ГЕСП), който без да е запознат с решенията на тогавашния пленум обявява, че решенията влизат в сила веднага.

Шабовски, за разлика от повечето си другари, признава през последните десетилетия отговорността си за редица зловреди практики в ГДР. В средата на 90-те на миналия ХХ в. заедно с други членове на Политбюро той беше съден за убийствата на германски граждани при опит да преминат границата и за т.нар. заповед за стрелба, с която разполагаха източногерманските граничари. През 1997-ма беше осъден на 3 години затвор и прие присъдата без възражения. Зад решетките Шабовски прекара почти година, след което беше помилван от тогавашния кмет на Берлин Еберхард Дийпген.

18,53 часа. Берлин. 9 ноември 1989 г. Тези три изречения трябва да залегнат в основата на всеки учебник или лекция за политически PR.

Говорителят на тогавашната ГЕСП Гюнтер Шабовски произнася само една дума - „веднага“. При представяне на решенията на партийния форум за облекчаване за визовия режим, той е запитан от Рикардо Ерман, откога те влизат в сила. Вместо да се консултира, той отговаря без да се замисля - „веднага“.

Няколко дни преди 9 ноември 1989 г., за успокояване на лавинообразно нарастващото недоволство върхушката на ГЕСП съчинява закона, по чиято сила всеки гражданин ще може да пътува на Запад за 30 дни. В късния следобед на 9 ноември ЦК заседава, за да обсъди законопроекта. За 18 часа е насрочена международна пресконференция, на която Гюнтер Шабовски трябва да разясни партийните решения. Самият Шабовски, който преди броени дни е определен за секретар по информацията на ЦК, не е присъствал на заседанието, получава бележка от тогавашния председател Егор Кренц за точките от форума.

В 19.31 АNSA в пряк текст обявява, че Берлинската стена пада.

Това отприщва волята на стотици хиляди жители на Източна Германия да се качат на своите Trabant-и и да се отправят към ФРГ.

Стената падна....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: