Last news in Fakti

29 Септември, 2011 21:34 2 272 0

Тайните страхове на Дилма Русеф

  • дилма русеф-
  • бразилия
Бразилия наблюдава с тревога развитието в Европа и САЩ. В страната нараства страхът, че чуждите финансови проблеми могат бързо да сложат край на нейния стопански растеж. Дилма Русеф засега умело прикрива страховете си, коментира Дойче веле
 
 
Бразилската президентка засега изглежда спокойна. Глобалната финансова криза няма да повлече Бразилия със себе си, заявява тя при всяка възможност. Страната всъщност има право на високо самочувствие. Тя минава за една от най-бързо развиващите се на планетата. Още сега Бразилия е осмото по сила национално стопанство в света. Много скоро ще се изкачи с три места напред в класацията.
 
Само да не беше световната криза!
 
Бразилското щастие обаче скоро може да бъде помрачено. Страната е важен износител на желязна руда, гранит, месо и соя. По този начинтя е обвързана със международните пазари. Девалвацията на долара и ревалоризацията на местната валута засягат тежко износа на страната. Това е следствие на глобалната финансова криза и валутните турбуленции. Деметрио Магноли, социолог от университета в Сау Паоло смята, че Бразилия ще бъде засегната от кризата:
 
"Бразилия е преди всичко износител на суровини и пристанище за капитали. Страната иска да печели от разликите в лихвите. Бразилското правителство успяваше да финансира социалната си политика благодарение на силните финансови потоци през последните години. Но това няма да продължи вечно", твърди Магноли.
 
Сигналите за свиване на икономиката на Бразилия започват да се множат. Стопанският растеж от 7.5 процента от миналата година ще се свие през тази до 3.5 на сто. Това е дори под средния ръст за страните от Южна Америка. Към това се прибавя и инфлацията от 7 процента, значително по-висока от прогнозите.
 
Европа е виновна?
 
Въпреки всичко бразилското правителство е настроено оптимистично, поне за пред света. Тонът спрямо Европа става обаче все по-остър. Бразилският финансов министър Гуидо Мантега дори окачестви Европа като "епицентър на финансовата криза". Според него Европа ще затъне в стагнация и ЕС трябва да действа бързо.
 
Бразилия заедно с Русия, Индия, Китай и Южна Африка обещава да помогне в търсенето на изход от кризата. Президентката Дилма Русеф обаче изключва конкретни финансови помощи. Желязната лейди с български корени работи за това да защити собствената си страна от финансова криза. Правителството вече съкрати разходите с около 22 милиарда евро и увеличи водещия лихвен процент до 12 на сто. В прав текст: Бразилия се въоръжава за трудни времена.
 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА