Last news in Fakti

3 Декември, 2015 21:43 1 481 1

Чърчил отказал да плати на шивача си

  • уинстън чърчил-
  • архиви-
  • шивач-
  • сметка

Чърчил не бил единственият лош платец, принц Едуард VII също рядко плащал сметките си

Архивите на шивашката фирма „Henry Poole & Co " разкриха интересни и пикантни истории от живота на важните и известните във Великобритания, връщайки се назад чак до далечната 1865 г, пише вестник Индипендънт.

Сър Уинстън Чърчил отказал да плати огромна сметка за костюм, Чарлз Дикенс трябвало да погаси дълговете на сина си Чарлз Джуниър, а сметките на актрисата Лили Лангтри били плащани от нейния любовник милионер.

Архивите на "Henry Poole & Co" (Хенри Пуул ) ще бъдат публично оповестени в четвъртък.

Бъдещият френски президент Шарл де Гол, премиерът Бенджамин Дизраели, пруският държавник Ото фон Бисмарк, художникът Анри дьо Тулуз-Лотрек, авторът на "Дракула" Брам Стокър и драматургът Уилки Колинс също са били клиенти на шивашката фирма.

Фирмата правела дрехи за сър Уинстън откакто той бил дете, но шест десетилетия по-късно компанията и може би най-известния й клиент прекратили отношенията си безвъзвратно.

Бъдещия премиер толкова се вбесил от искането на "Henry Poole & Co" да плати сметката си от 197 лири (повече от 12 000 лири в днешните цени), че "си хванал шапката" и окончателното се отказал от услугите им през 1937 г.

 Джеймс Шерууд, историк, който е прегледал архивите на фирмата, заяви: "Те правели дрехи за него, докато малко преди Втората световна война, Чърчил не допуснал гаф с отказа си да плати сметката.“

"Той каза, че е въпрос на морал, че е добре за нас [Хенри Пуул] да го обличаме и той не знаеше, че сме закъсали финансово. Той никога не плати и никога не се върна. Той никога не ни прости.", пише в архивите.

Когато бил принц на Уелс през 1870 г, Едуард VII, "рядко плащал сметките си, които се трупали с години". След смъртта на г-н Пуул, сметката била изпратена на принца, който незабавно спрял да купува от фирмата в продължение на 22 години. 

Дикенс не е имал вкус към скъпи дрехи, но синът му Чарлз младши карал баща си да плаща сметките му.

"Самият Дикенс никога не е бил клиент - той е бил пословично пестелив и нехаел много за дрехите си," разказва Шерууд. "Синът му обаче, никога не е трябвало да работи, защото е можел да живее от богатството на баща си."

Сър Уинстън не е единственият, който не плащал сметките си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Той с политиката си унищожи Британската империя, че ощипал един шивач...
Новини по държави: