Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Ноември, 2023 22:15 13 100 64

За Чърчил, Украйна и най-големия риск по време на война

  • бесарабски фронт-
  • уинстън чърчил-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • великобритания-
  • доверие-
  • владимир путин-
  • втора световна война-
  • володимир зеленски

Обществото очаквано се уморява, започва да търси виновните за това, че събитията не се развиват по един или друг фантастичен сценарий

За Чърчил, Украйна и най-големия риск по време на война - 1
Снимка: Shutterstock

Сянката на Чърчил

Виталий Портников за zbruc.eu

Образът на Уинстън Чърчил остава един от най-привлекателните образи от ерата на руско-украинския конфликт. Смел политик, който не се страхуваше не само да предизвика Адолф Хитлер, но беше готов да говори честно със сънародниците си за всички страдания и жертви, свързани с войната, Чърчил остава важен пример за политик, способен на действие и готов да поемат отговорност.

Все пак си струва да припомним, че политическият феномен на Чърчил като един от лидерите на свободния свят и безспорен лидер на британците по време на Втората световна война е свързан с друга важна политическа характеристика - националното желание за единство. Нещо повече – ако не беше това желание, Чърчил едва ли щеше да изиграе историческата роля, за която епохата го избра.

В началото на Втората световна война консерваторите имаха неоспоримо мнозинство в Камарата на общините и виждаха министър-председателя Невил Чембърлейн като свой истински лидер. Чембърлейн отказа позицията на ръководител на правителството по една единствена причина: той нямаше възможност да ръководи правителство на националното единство. И лорд Халифакс, друг популярен лидер на консерваторите, не искаше да ръководи това правителство, защото търсеше начини да преговаря, а не да продължи войната с нацистите.

Така че Чърчил дойде на Даунинг стрийт не като национален лидер, а като символ на национален компромис. Националното единство го направи национален лидер. И колкото и да е парадоксално, на първия етап от войната усърдието на Чърчил беше подкрепено от лидера на лейбъристите Клемънт Атли, следвоенния ръководител на правителството, а не от консервативните министри. Отне време на сър Уинстън да стане безспорен лидер на собствената си партия.

Затова трябва да разберем, че националното единство по време на прeдизвикателства не е лозунги и призиви към гражданите, а правилно изградени институции. Именно тази правилна конструкция позволява на военновременните власти да избегнат най-големия риск – загубата на доверие. Една дълга война непременно „изяжда“ това доверие – това е законът на историята. Обществото очаквано се уморява, започва да търси виновните за това, че събитията не се развиват по един или друг фантастичен сценарий. И изборите, същите избори, които са напълно неуместни във време на война. От една страна, имаме очевиден обществен консенсус за нецелесъобразността на провеждането им, а от друга, няма как да не подозираме, че ако изборите бяха днес, страната щеше да се управлява от по-ефективни държавни служители. И те със сигурност биха допринесли за развитието на ситуацията в правилната посока.

И така, какво да направим в такава ситуация? Точно така - да се обединим.

Когато правя това изказване, задължително съм обект на критични оценки от много различни хора. Привържениците на правителството очаквано не виждат необходимост да споделят отговорността с опозицията и обратното. Но наистина ли мислите, че привържениците на Британската консервативна партия са се радвали да имат член на Лейбъристката партия като заместник министър-председател на правителството на Негово Величество? И сега правителството, преформатирано от израелския премиер Бенямин Нетаняху след атаката на терористите от Хамас, включва политици, които посветиха последните години на краха на политическата кариера на премиера. Освен това никой от тях изглежда няма съмнение, че след войната кариерата на Нетаняху трябва да приключи. И какво от това? Ами нищо. Защото когато става дума за спасяване на нацията, значение има само нацията.

Като игнорираме упорито необходимостта от институционализиране на националното единство, ние си правим лоша услуга. Защото ние неволно убеждаваме собствените си граждани и нашите съюзници, че нищо екзистенциално не се случва - но то се случва, факт, защото вие и аз живеем в безмилостната ера на "окончателното решение на украинския въпрос" и трябва да се противопоставим на този зловещ план. А въпросът с легитимността и доверието, който със сигурност ще възникне, трябваше да бъде решен вчера.

Как трябва да изглежда една такава институция е въпрос на обсъждане. Разширяване на състава на СНБО (Съветът на националната сигурност и отбрана - бел. прев.), формиране на военен кабинет, преформатиране на правителството – вариантите може да са много. Но най-важното е, че в навечерието на нови трудни изпитания имаме ефективно, професионално и единно ръководство на воюващата страна.

Чърчил - значи Чърчил.

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кико Фасуля

    13 68 Отговор
    Русия ще остане да съществува поне още 5 години

    Коментиран от #11, #18

  • 2 КОТарАК

    17 81 Отговор
    ЧЪРЧИЛ разбира се е много над ботоксовото джудже..ментално и физически минимум..

    Коментиран от #57

  • 3 Объркано Атлантиче

    100 19 Отговор
    "Във всяка страна има хора и гадове. Когато гадовете станат повече от хората се получава Украйна"

    Ото Фон Бисмарк

    Коментиран от #27

  • 4 Ванко Френски

    20 3 Отговор
    Ванюк Френски винаги р действал със гърба напред
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Имаме нужда от велик лидер

    65 10 Отговор
    Като Мусолини !
    Думи на пияндето ЧърчИл
  • 8 Правоверен Евроатлантик

    112 12 Отговор
    Какъв тюрлюгювеч. Чърчил едвам идва на власт, а преди това прави страхотен провал в кампанията при Галиполи, а индийците не щат да го чуят, защото е отговорен за избиването на хиляди от тях.
    У нас искаше да превръща София в картофена нива и нареди бомбардировки над самия град, а не над военни цели. Каквито укрите, такива и кумирите им...
  • 9 Хохо Бохо

    18 69 Отговор
    Заради Путин загинаха няколкостотин украински и руски войници... и продължават да загиват
    А оскатените - да не ги броим.
    ХАРЕСВА ЛИ ВИ ПУТИН?

    Що не пуснете анкета - харесва ли ви путин

    Коментиран от #14, #16, #33

  • 10 тоя прехвален палячо Чърчил

    74 10 Отговор
    Ататюрк го смачка при битката за Дарданелите.
  • 11 ...

    14 64 Отговор

    До коментар #1 от "Кико Фасуля":

    Русия ще спре да съществува съвсем скоро...

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Демократ

    56 19 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Че кво му е на НВ В Путин,най великият политик в момента.
  • 15 Правоверен Евроатлантик

    62 6 Отговор
    Освен, че сриват Дрезден с осколочно фугасни бомби, при което загиват над 135000 души, основно цивилни, Чърчил умишлено оставя Ковънтри без противовъздушна защита при едно от нацистките нападения, за да не издаде, че са дешифрирали кодовете на Енигма. Заради това загиват сума ти англичани, защото дори не са били предупредени да се скрият.
  • 16 Механик

    72 7 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Щото ако се пусне анкета, дали обичаме/харесваме Чърчил, няма да е политкоректен резултата.
    Я опитай да пуснеш такава анкета и ще видиш как българите ненавиждат наглосаксите!
  • 17 Тоалетна хартия

    20 2 Отговор
    що ме триеш бе марчев???
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КОТарАК

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    Да те освободя от жалкото ти съществуване?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кондуктора

    51 5 Отговор
    Чърчил и Елцин едни и същи пияници, на различни граници!
  • 22 Историк

    42 7 Отговор
    Кога англетата са били истински приятели на България? Ако знаете за тъй наречената Желязна Лейди,които нашите жълтопаветници възхваляват,какво им е мнението на повечето англичани?В коментари на тубата, нито един от англичаните не каза една хубава дума за нея.

    Коментиран от #28

  • 23 Аве

    46 8 Отговор
    Манете го този измекяp Чърчил, по-важно е друго, а то е че в последно време ни заливат с безмислени статии и пропаганда изсмукани от пръстите само и само да се отклони вниманието от провала на укрорежима, както и да подготвят феновете му за неминуемото, а то е тотал провал! Изведнъж нахъсаните пропаганди бяха заменени с бля, бля и корабът потъва, музиката да свири!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бегай ,бе сървул!

    48 11 Отговор

    До коментар #18 от "Хохо Бохо":

    Болшой театър е на повече години от съединените американски щати.
  • 26 Мдааа...

    10 19 Отговор

    До коментар #24 от "Тоалетна хартия":

    Май под турско сме си били най-добре.
  • 27 Цитат

    32 7 Отговор

    До коментар #3 от "Объркано Атлантиче":

    "Сибир е твърде богат за да бъде само руски" - Маргарет Тачър

    Коментиран от #34, #36

  • 28 Очевидно

    17 3 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    И не случайно я изпратиха на последния и път с жест - бутилка прясно мляко пред вратите си.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай

    30 9 Отговор
    И сега всички против Русия, целият свят. Няма да има прошка, Украйна е вече бита и от едните и от другите. Тази страна ще се разпадне тотално. Мирни преговори няма да има.
    Колкото и оръжия да налеят в Украйна, всичко ще отиде за вагон строителните заводи зад Урал.
  • 31 генерал колев

    9 12 Отговор
    чърчил винаги ще остане враг за България заедно със СССР нищо хубаво не може да се каже за него и сле 2 св война на дошлите наши спасители освободители но най вече окупатори!!
  • 32 Вече не е смешно

    23 5 Отговор
    Още вицове от бесарабски фронт. Както и да се усуква и интерпретира, историята не може да се промени. WC - Winston Churchill
  • 33 САЩисан вие на поляна

    25 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Козяците, хептем превъртяхте бре.. дори не виждам смисъл от отговор
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чърчил

    7 13 Отговор
    Фашистите на бъдещето ще се наричат антифашисти.
    1946 година.
  • 36 Наблюдател

    8 24 Отговор

    До коментар #27 от "Цитат":

    Руската пропаганда винаги си служи с фалшиви цитати. Ти си написал един от тях.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Перални

    14 4 Отговор

    До коментар #36 от "Наблюдател":

    Тостери , лопати , нямат ракети ,
    големи истини .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Истината

    9 22 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.
  • 46 Само питам

    8 4 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Как ви намират толкова тъпи?
  • 47 Чърчил

    6 19 Отговор
    Комунистите винаги обвиняват жертвите си в престъпленията, които са извършили срещу тях.

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не лъжи

    6 2 Отговор

    До коментар #47 от "Чърчил":

    Подобно изказване няма
  • 52 Ако Червената армия

    33 9 Отговор
    не бе влязла, Чърчил щеше да раздели България на Турция,Гърция и Югославия.
    А остатъкът...картофена нива

    Коментиран от #53

  • 53 Истината

    12 23 Отговор

    До коментар #52 от "Ако Червената армия":

    Ако Червената армия не беше влязла нямаше да има пета колона на Москва от национални предатели и българофоби.

    Коментиран от #54

  • 54 Простакът соросоид е къснетлия

    25 6 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    Никой не може да му изкара акъла
    Тъпня каква пета колона бе?
    Окупаторът СССР защо направи наша 300000 армия.
    Кой окупатор е правил армия на окупирания!
    Сега си Козяшки роб.Храниш в 5 бази чужда армиМарш на фронта за тор

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Плевнелиев

    36 4 Отговор
    Не зная какъв е Чърчил за украинците,но ако българи симпатизират на тази пияна свиня която бомбардира София е позор заради цивилните жертви които сме дали.
  • 57 Хахаха

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Със какво? Лицемерие,пиянство и пушене на пури? Да беше казал нещо за Шотландия и Ирландия тази пиянка.
  • 58 Кубрат

    21 7 Отговор

    До коментар #55 от "Истината":

    Човека ти пише факти. Но вие продажниците като нямате какво да кажете, почвате хлебарки ,мишки,прасета. Има факти, ако не бяха СССР сега още да сме на свещи в половина градове и села и вода от кладенеца.
  • 59 Цтобе

    26 5 Отговор
    Тази алкохолик и наркоман се разра,че е и хомосексуалист е хвърлял бомби над София. И СЕГА ВИ СЕ ИСКА ДА МУ СЕ РАДВАМЕ?!?!МАЙКА ВИ ДА Е БАСКЕТБОЛИСКА!!!!
  • 60 Пиротска

    22 3 Отговор
    Същото това лице заповяда София да се бомбардира ,за да станела картофена нива.Убити бяха през 1944г.над 4000 беззащитни стиличани.Жени и деца.Издигнете му паметник за заслугите .Нали за това ви плащат.Отвратителна пропаганда.
  • 61 джо престъпникът

    12 2 Отговор
    Мария ето какво е казал тоя лицемер долен за България "Чърчил за България:
    "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба."
    "Тия, дето си казват „честита баня“ - те ли са ни обявили война?"
    "За да падне България, трябва да падне само София.
    Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи."
    Същият ненавиждаше всички считайки за варвари а Англасоксонската сган като най-цивилизована, когато тези колонизатори грабеха богатствата на света в продължение на години. Като нация-коварна, хитра, подла, алчна , над мена, високомерна на която никога не може да се вярва където по света има някакъв конфликт винаги те стоят като подстрекават постоянно народите един към друг.
  • 62 Някой

    9 5 Отговор
    Чърчил е викал, че държава България не трябва да съществува.
    Чърчил е викал, че България е винаги на грешната страна.
  • 63 Изрут

    1 2 Отговор
    Тоя на снимката мечтаеше София да се превърне в картофено поле от бомбардировки през ВСВ !Един от най-заклетите врагове на българите !
  • 64 Бай Стоил

    3 2 Отговор
    Русия е най голямата грешка, скоро няма да я има
Новини по държави: