Last news in Fakti

5 Декември, 2015 09:50 4 245 24

Ирак: Турция грубо наруши суверенитета ни!

  • ирак-
  • турция-
  • войски-
  • мосул-
  • ислямска държава

Ирак настоява турските войски, които се намират край Мосул, да се оттеглят незабавно

Иракското правителство настоя Турция да изтегли войските си, които е изпратило в район в близост до северния град Мосул, съобщава Би Би Си.

Този ход е "сериозно нарушение на иракския суверенитет", заявиха от канцеларията на премиера Хайдер ал Абади в изявление.

Около 150 турски войници са разположени в близост до град Башика, за да обучават иракските кюрдски сили.

Изявлението, излъчено по държавната телевизия, описва разполагането на турски войски като "нахлуване", добавяйки че военната операция не е била съгласувана с федералното правителство в Багдад. Иракските власти призоваха Турция да "уважава добросъседските отношения и да се оттегли незабавно от иракската територия".

От канцеларията наАбади добавят, че подкрепяните на Анкара войски са навлезли на територията на Ирак, без искане или разрешение.

Турция се радва на близки отношения с автономните кюрдски райони в Ирак, макар да гледа враждебно на сирийските кюрдски групировки, които се намират краг границата им, казват анализатори.

Мосул е под контрола на Ислямската държава от миналата година.

Падането на града беше ключов момент в укрепването на Ислямска държава и опитите на иракско правителство да си го върне многократно бяха спирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 3 Отговор
    Четири минути преди да пуснат тази тема съм обяснил на платения трол Деса в темата за кюрдите, които защитават Турция за петрола за какво става въпрос. Айде Десо, ти си, анаЛлиз-ирай, ти си майстор-ка в това. Знам ли те вече от какъв пол си...

    Коментиран от #11

  • 2 Да попитам

    1 2 Отговор
    И сега Деса какво ще изстене по въпроса ?
  • 3 ИСТИНАТА Е

    1 2 Отговор
    Шалварите май си повярваха--истината е,че те са там за да контролират и защитават нефтените кервани на ИД към Турция....Така че,няма какво да го мислим...
  • 4 раптор

    0 3 Отговор
    Ако унищожим турция, никой няма да плаче! Турчетата са в много опасна ситуация!
  • 5 справедлив

    0 1 Отговор
    +++++++++++++ много от мен .БРАВО.
  • 6 ГБ

    1 1 Отговор
    ееееееееееее рапторе ти наистина на си го търсиш с борна споко още някой годинка рапторе тогава ще разбереш кон боб как яде.
  • 7 Morgoth

    0 1 Отговор
    "Около 150 турски войници са разположени в близост до град Башика, за да обучават иракските кюрдски сили.""- тук вече окончателно им изтървах спатиите! Нали кюрдите са основния проблем на Турция? За какво им е да ги обучава?
  • 8 onq s konq

    1 1 Отговор
    Написах го преди 10 дена и пак ще го повторя:ИМА 2 ВИДА КЮРДИ-ДОБРИ И ЛОШИ!/според Турция/.Близките кюрди до Турция са "лошите",защото на всичко отгоре искат да си правят и държава."Далечните"/тия в Ирак/ са в отлични отношения с Турция и тя дари търгува петрол с тях,а е планиран и тръбопровод от Ирак до Турция като алтернатива на замразения руски.И най-важното-ИРАКСКИТЕ КЮРДИ НЕ ИСКАТ ДА СИ СЪЭДАВАТ ДЪРЖАВА,ЗАЩОТО СПОРЕД ТЯХ СИ ИМАТ В ИРАК!

    Коментиран от #22

  • 9 Радо

    0 3 Отговор
    Иначе Русия като им "наруши суверинета" за 26 секунди веднага свалиха бомбардировача!
  • 10 No fes

    0 1 Отговор
    Бой по фесовете това е решението на проблема.
  • 11 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    ти ми обясни много хубаво за самолета ,а и не само за него .то не ме трепа,то не ме плаши ,а се оказа един посредствен смешник ,подобно на повечето путинови фенове.та я ни разкажи как в 6 километровата издатина турските самолети прикрити в засада са чакали турците да им пресекат границата :)))))))))))))))))!

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Стоенчо тази шест километрова издатина е широка само 2,3километра и се преминава в крейсерска скорост за няколко секунди. Ти нали щеше да обясниш как се дават десет предупреждения и се получава нареждане за стрелба. Нужно е време да реагира пилота и ракетат да достигне до целта. Нейната скорост е около 600м/с. На самолета около 250м/с. Значи остават350м/с. А ко разстоянието между двата самолета е 3500метра, на ракетата им са необходими 10секунди. Също така не обясни и защо джахидистите започнаха да стрелят по самолет който уж идва от турска територия.

    Коментиран от #16

  • 13 tost

    0 1 Отговор
    Е това е то,войски на Нато(Турция) влизат без разрешение в чужда държава ,обаче за Десито проблема е в руснаците а за Оня ,кюрдите са „добри“,защото продават на Турция петрол,който по закон принадлежи на народа в Ирак.Аман от фесове в БГ нета.И в България си имаме кюрди(роми),който действат по същия начин,само че петрола е заменен с електрически ток а загубите ги заплаща целия български народ.

    Коментиран от #17

  • 14 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Деси Ма,те и американците казаха ,че руския самолет е ударен над сирийска територия:))))))))))))
  • 15 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    голям проблем се оказа че турците от преди година имат договор с иракските кюрди за взаимопомощ .има в тубата интервютата от преди година само да му се търси на човек.после се оказа че руснаците не знаели за тези отношения и кюрдските конвои ,сега пък се оказа ,че правителството в багдат също не било информирано и приело турските инструктури за военно вмешателство.само обаче да поясня кюрдите в северен ирак имат автономия имат парламент и ,могат в много отношения да си правят квото решат особено при сегашната ситуация ,когато централното правителство се провали в опитите си да спре идил ,а и особено когато джихадистите стигнаха до кюрдските територии.за руските тролове още една лоша новина ,руснаците преди два дни съобщиха че иракчаните подкрепяни от американците са превзели рамади и макар още да не са го прочистили ,тва е първия сериозен успех на новата тактика и взаимодеиствие на коалицията .
  • 16 Десислава Димитрова

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    аз полов орган няма що да ти го обяснявам.турците го обясниха нееднократно.руските самолети са били в близост до турската граница и са били предупреждавани да обърнат ,единя е обърнал другия е навлезал в турция и е бил свален.руснаците провокираха турците поне месец преди това с нарушения ,което изнерви турците особено след като руснаците бомбандираха турското малцинство в региона и изтрепаха маса цивилни включително и доста деца.

    Коментиран от #19

  • 17 Десислава Димитрова

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "tost":

    ха,ха,ха.....хо ,хо...с кви хора дискутирам !!!гениии!!!иракски кюрдистан е автономен регион,нещо като шотландия ,има си парламент правителство и си взема решения много пъти самостоятелно от централната власт в багдат.иначе кюрдите са по-бели и по-светски настроени от иракския народ,но тва са подробности ,дето ти си пропуснал очаквано :)!

    Коментиран от #18

  • 18 Бай Кор

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    Кое им е по-бялото на кюрдите в сравнение с останалите етнически групи в Ирак, защо говориш глупости? Да не съм живял в Ирак, да нямам представа, ама доста време бях там. Границите са федерални, не на Кюрдската автономия, така че Турция трябва да получи разрешение от Багдад.

    Проблемът е, че кюрдското правителство в Ербил много-много не се съобразява с Багдад вследствие двете войни в Залива и нахлуването на американците. Ирак е дестабилизиран, а допълнително ИД привлече сунитските офицери от бившата армия на Саддам Хюсеин и 1/5 от територията на страната е заета от джихадисти.

    Интересно е и това, че днешен Ирак е почти изцяло шиитски, включително кюрдите, а ползват сунитска Турция за обучение - същата Турция, която отрича правото на самоопределение на същите тези кюрди и ги нарича "планински турци". До съвсем скоро Турция даже бомбардираше Северен Ирак, за да се справи с кюрдския проблем, така че обучението е нещо ново.

    Коментиран от #20

  • 19 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":

    Това като признание ли да го приемем. Единият се приближил а другият навлязал в 2,3километрова ивица и пилота е получил заповед за атака и т.н. тинтири минтири. И също джахидистите като виждат самолет на 6000м височина който УЖидва от турция а те го обстрелват.
    Също както и че турците от нато не търгуват с идил.

    Стоян лъжеца който трябва да връща парите получени от онуй нещо от президентството.

    http://pronews.bg/SASht-prizna-che-Islyamska-darzhava-prodava-petrol-na-Turtsiya

    Коментиран от #21

  • 20 Десислава Димитрова

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Кор":

    кюрдите са по-скоро кавказки тип ,а арабите са си семити,което прави кюрдите поне една тоналност по-бели:),те по-скоро са близо до турците ако ти се занимава напиши кюрди и ще ти излезе много инфо в тази насока в интернет.не са и шиити както твърдиш болшинството са сунити,не е вярно че трябва да се съобразяват с централната власт по отношение на инструктурите си в амрията.те имат евреи от създаването на автономията там!северен ирак добива петрол в сериозни количества и кюрдите го продават основно през турция и не само на турция.връзката им е направена от американците и поне от година има сериозно движение на петроловози .има го като инфо в тубата ако не успееш да го откриеш ще ти дам линк.ето ти руската версия за кюрдистан в ирак .там е обяснено изрично че властта в багдат е формална при кюрдите ,които имат дори своя армия независеща от централното правителство!
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%9A%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD
  • 21 Десислава Димитрова

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    ти няма кво да приемаш ,тва са фактите . при предните облитания обясняваше как се били осрали американци и натовци,как били правели масови рапорти за напускане :)?е оказа се че не е точно така ,а след заповед и нарушение на въздушното пространство руския непадаем самолет пада :) .сега путин ще си бие сам шамари като спря търговията с турция ,а петрола и статията дето ми тикаш в лицето са точно както казват американците.малко контрабандно влизане на гориво от ид в турция и голямо държавно захранване от ид за асад през руските посредници ,щом толкова ползваш американски извори извади цялата информация по тeмата дадена от американците в последните дни и напълно адекватна с руските постъпки в сирия,квито бяха ненападението на ислямските бензиновози почти два месеца след началото на кампанията.русия взе да ги напада едва след като франция ги подкара и се видя че вече няма накъде,но нека се знае че има все още деиcтващи петролопроводи по пътя асад- идил.тва лесно може да се докаже предвид асадовите нужди за гориво и моментния му добив.та тва е положението щом ползваш американски извори!

    Коментиран от #23

  • 22 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Пак не си разбрал, като хората. Иракските кюрди не са толкова далечни спрямо Турция-имат обща граница (куца ти географията) и не са само добри (спрямо турците, както ти се изразяваш). В Ирак кюрдите се делят на две-Талабани (да не се бъркат с афганистанските талибани) и Базарани (по памет, може и да бъркам малко името). Та вторите си имат он-беш с турците, другите не могат да ги понасят. И базараните казаха, че това са техни цистерни, ама що минават през Сирия, където всеки бомби за щяло и нещяло, като през турско-иракската граница е най-логично. Ама нали трябва да направят икрам на Ердооан.
    Хайде ти го правиш от незнание, ама Деса ни сваля сводките от Козяк.

    Коментиран от #24

  • 23 Смях

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Десислава Димитрова":

    Лицето под никнейм Д.Д. да продължава в същия дух. Очаква се увеличение на заплатата и коледни надбавки, всичко 37 цента.
    ул. "Козяк"№16
  • 24 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Той":

    Талабани и Барзани са двете фракции в Иракски Кюрдистан, кръстени на водачите им. Евреите, които живеели там са си пак кюрди, но изповядващи юдаизма. Болшинството са сунити, да, но трябва да се сравни с географското им разпределение, защото Иран подкрепяше същите кюрди срещу Саддам Хюсеин заради общата шиитска религиозна деноминация.

    Всъщност, няма международен закон или договор, с който да се създава Кюрдска автономия. Всичко се дължи на Американската зона свободна от полети северно от 37 паралел. Саддам не можеше да ги бомбардира. Та на това се дължи автономията - на изкуствено предизвиканата слабост на централното правителство в Багдад.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания