Last news in Fakti

9 Декември, 2015 09:06 2 281 6

Примирие в Хомс. Боевете спират

  • хомс-
  • сирия-
  • примирие

Сирийската обсерватория за човешки права потвърди, че бунтовниците спазват примирието и са започнали да изтеглят своите части от града

Примирие в Хомс. Боевете спират - 1

Примирието между бунтовниците и правителствените сили влезе в сила за сирийския град Хомс, съобщава Би Би Си.

Градът е смятан за символ на революцията срещу режима на Башар Асад. От него тръгнаха протестите срещу управляващите през 2011 г.

Сделката между опозицията и правителствените сили предвижда той да премине в ръцете на властта, а провинцията Идлиб да бъде под контрола на милициите на противниците на Асад.

Примирието беше договорено с посредничеството на ООН. То позволява за първи път от година населението да получи стоки и храни от първа необходимост. В близките дни се очакват и първите помощи с лекарства.

Сирийската обсерватория за човешки права потвърди, че бунтовниците спазват примирието и са започнали да изтеглят своите части от града. От 2012 г. армията обсажда града в опит да си възвърне контрола.

Следващите дни ще са доказателство дали управляващи и опозиция в Сирия могат да преминат към национално примирие от Нова година. То е крайъгълен камък в плана на ООН за постигане на преходно правителство и възстановяване на мира в Сирия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    1 0 Отговор
    Примирието е от преди няколко дни, вече втори ден хуманитарните конвои влизат в града.
  • 2 Бай хой

    2 1 Отговор
    Откога идил станаха бунтовници и защо ООН ги признава официално.

    Терористите от сащ в действие прикривани от ООН.

    Същата картинка от миналата година в украйна. Когато опълченците награбиха неофашистите чак тогава се стигна до примирие за да се запазят терористите. Сега пак точно когато правителствената армия започна да ги изтласква терористите от сащ ги предпазват чрез примирие при което им се гарантира определена територия. За всеки случай се освобождават и райони във Афганистан където да се приютят идил.

    Коментиран от #4

  • 3 Той

    0 0 Отговор
    http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35048404
  • 4 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Зависи от кой ъгъл гледаш нещата, за едни са бунтовници за други терористи.
    Терминологията зависи от позицията на геополитическия интерес.

    Коментиран от #5

  • 5 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "некойси":

    Оправдано ли е изпращането на радикални ислямисти от западна европа преди 3-4 години за да свалят асад?

    Вече имаме богата база за сравнение примерно Либия.

    И какво се постига с привличането на още мюсюлмани в Европа? Наю вероятно за да ги радикализират и да ги изпратят да "демократизират" други държави. А какво ще стане междувременно в самата европа и как ще се чувстват гражданите там.

    Така ли му казват на тероризма днес - геополитически интерес.

    Всяко действие предизвикващо геноцид и етническо прочистване е престъпление против човечеството и никакъв гео политически интерес не го оправдава. Тези които са предизвикали тия престъпления против човечеството в интерес на гео политическите си интереси трябва да бъдат и ще бъдат санкционирани. Колкото по-късно толкова и по-жестоко.
  • 6 Хараламби

    1 0 Отговор
    Сега ще видите как петрола става от $39 за барел на $99 за барел. Петрола има и едно друго, скрито качество - когато върви надолу цените по бензиностанциите не мърдат, но тръгне ли нагоре и те плътно го следват. До пролетта 5 лв. за литър. На който не му харесва - има летни кънки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания