Last news in Fakti

10 Декември, 2015 20:08 1 445 0

Иран: групи, свързани с ИД присъстват на преговорите в Рияд

  • рияд-
  • сирия-
  • иран-
  • башар асад-
  • опозиция-
  • конференция-
  • саудитска арабия

По време на срещата делегати от сирийските опозиционни и бунтовнически групи се съгласиха на единна група за преговори с Асад

Групи, свързани с Ислямска държава участват в срещата за формиране на делегация, която да участва в преговорите за бъдещето на Сирия. Това заявиха в четвъртък правителствени представители на Иран, цитиран от полуофициалната иранска информационна агенция Фарс.

По време на срещата в Рияд делегати от сирийските опозиционни и бунтовнически групи се съгласиха да съберат политически и въоръжени групировки в една-единствена организация, която да проведе евентуални мирни преговори с правителството на президента Башар Асад.

По време на срещата бе изготвена декларация с принципите, по които трябва да вървят мирните преговори с правителството. В изявлението се призовава за създаване на "един плуралистичен режим, който представлява всички сектори на сирийския народ", съобщава Ройтерс.

В декларацията също се подчертава, че президентът Башар Асад и неговите помощници не могат и не трябва да имат каквато и да било роля в преходния период.

По-рано, силната бунтовническа група Ахрар ал-Шам се оттегли от конференцията.

Иран е ключов съюзник на Асад в четири-годишната гражданска война в Сирия.

"Някои от терористичните групи, свързани с Ислямската държава са замесени в разговорите (в Рияд) ... тези терористични групи няма да бъдат допуснати да решават бъдещето на Сирия", каза заместник-министърът на външните работи на Иран Хюсеин Амир Абдолахиан, според Фарс.

Шиитският Иран, основен съперник на сунитското Кралство Саудитска Арабия, нееднократно е заявявал, че срещата в Рияд ще доведе до провала на преговорите, които имат за цел да сложат край на сирийската война.

Процесът във Виена предвижда официални преговори между сирийското правителство и опозицията в страната през януари.

"Не одобряваме срещата в Рияд ... Това не е в съответствие с преговорите във Виена," каза Абдолахиан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА