14 Декември, 2015 18:46 895 0

Обама обмисля да посети Куба през 2016 г. при правилните условия

  • куба-
  • сащ-
  • барак обама-
  • гуантанамо-
  • посещение-
  • ембарго-
  • дипломатически отношения

Американският президент е готов да затвори Гуантанамо, но не е сигурен дали ще бъде върнат на Куба

Близо година след като бе обявено размразяването на отношенията между Куба и САЩ, президентът Барак Обама заяви, че много би искал да пости островната държава през 2016 г., последната му пълна година като главнокомандващ. "Но при точните условия", каза Обама в интервю за Yahoo news, публикувано в понеделник.

„Ако посетя Куба, то част от сделката ще е да мога да говоря с когото поискам и каквото поискам“, каза американският президент и добави: "По време на разговорите си с Раул Кастро дадох ясно да се разбере, че ние продължаваме да подаваме ръка на тези, които искат да разширят обхвата на свободното изразяване на мнение в Куба.“

Решението за посещението може да дойде "през следващите няколко месеца", посочи Обама в интервюто, отбелязвайки "огромната подкрепа" за нормализиране на отношенията между двете страни.

Относно ембаргото, което остава в сила, Обама заяви, че ще бъдат избрани отделни сектори на икономиката, за които ще се направят промени, от които кубинският народ ще може да се възползва пряко.

На 17 декември 2014 г., Обама и Кастро обявиха край на половин вековното дипломатическо замразяване на отношенията между двете страни, което завърши тази година с възобновяването на посолствата в Хавана и Вашингтон, както и с решението на САЩ да премахне Куба от списъка на държавите спонсори на тероризма.

В интервюто, което съвпадна с годишнината от обявяването на процеса по възстановяване на отношенията между Хавана и Вашингтон, Обама защити намерението си да закрие военния затвор на САЩ в Гуантанамо, Куба. Въпреки това той призна, че е малко вероятно заливът да бъде върнат на Хавана в скоро време.

Запитан дали той ще върне съоръжението на Куба щом бъде затворено Обама заяви, че решението вероятно ще бъде направено от бъдещия президент.

Въпреки обещанието да закрие затвора, създаден да държи заподозрени в тероризъм след нападенията от 11 септември 2001 г., Обама е изправен пред съпротива от страна на Конгреса. От над 600-те затворници, държани в Гуантанамо през последните години, в момента там са останали 107.

Обама заяви, че все още може да затвори Гуантанамо преди да напусне властта през януари 2017 година.

Някои от републиканските кандидати за президент заявиха в своите предизборни кампании, че ще запазят затвора отворен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА