Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 17:38 1 002 0

Европарламентът ни удря рамо за Шенген

  • българия-
  • румъния-
  • шенген
Европарламентът ни удря рамо за Шенген - 1
Архив

Европейският парламент призовава страните в ЕС да спазят ангажиментите по законовата рамка на съюза за критериите за присъединяване към Шенген и "да не предоставят приоритет на националния популизъм" по повод приемането на България и Румъния.

Това пише в резолюция за присъединяването им към Шенген, подготвена от ЕП.

Тя ще бъде гласувана на минипленарното заседание на 12 и 13 октомври в Брюксел, съобщава в. "Ромъния либера", като се позовава на Аджерпрес.

На 22 септември Съветът по правосъдие и вътрешните работи отложи гласуването за влизането на двете страни заради опозицията на Холандия и Финландия.

Те изтъкнаха проблемите с корупцията, поставиха под въпрос устойчивостта на съдебните реформи и изразиха съмнения за способността за опазване на външните граници на ЕС.

Документът на ЕП препоръчва на страните членки да вземат решение за разширяването на Шенген с България и Румъния според приетите правила и процедури.

Проекторезолюцията припомня, че „двете страни са реконструирали и реорганизирали фундаментално системите си за интегрирано управление на границите чрез големи инвестиции в органите за прилагане на закона, чрез обучение и технологии последно поколение и са засилили видимо институционалната и законова рамка“. Това било посочено във всички доклади по оценка за Шенген.

Документът припомня „постоянната подкрепа и солидарност на България и Румъния като партньори, на които може да се разчита в Югоизточна Европа, и техният постоянен принос за сигурността на границите в тази част на ЕС, например чрез участието във важни мисии на Фронтекс за борба с незаконната миграция“.

Парламентът подчертава, че „двете страни са приложили напълно шенгенските правила, което представлява единственото необходимо условие за присъединяването им, така както е било определено чрез Договора по присъединяване и от съществуващата законова рамка на ЕС“.

Според британския евродепутат Клод Мораес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, цитиран от сайта „Пъблик сървис Юръп“, на България и Румъния трябва да бъде позволено да се присъединят към Шенген, защото „оценката показва, че те са готови“.

Според него съпротивата на Финландия и Холандия се дължи изцяло и несъмнено на вътрешнополитически съображения.

Мораес смята, че напредъкът на България и Румъния в тези сфери е "по-голям отколкото широко се смята". Британският евродепутат признава, че двете страни имат проблем с престъпността и вътрешната сигурност, но посочва, че според оценките България и Румъния са постигнали „големи подобрения“. Затова той смята, че холандските и финландските възражения не са основателни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА