Last news in Fakti

6 Октомври, 2011 06:22 13 182 4

Почина Стив Джобс (видео)

  • стив джобс-
  • епъл-
  • apple
Почина Стив Джобс (видео) - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Apple съобщи, че нейният бивш генерален директор и съосновател Стив Джобс е починал.С дълбока скръб съобщаваме, че Стив Джобс почина днес,се казва в кратко комюнике на компанията.

Новината идва ден след премиерата на новия iPhone 4S.

Съболезнования за смъртта на Стив Джобс изказа и президентът Барак Обама чрез „Туитър” и „Фейсбук”.

Влиянието на Стив Джобс върху света ще усеща с поколения, каза президентът на Microsoft Бил Гейтс .

Новината за смъртта на Стив Джобс предизвика истинско „цунами” в „Туитър”. Бяха отчетени рекордни поствания от 10 000 на секунда. Това е два пъти повече в сравнение със съобщението на Барак Обама за смъртта на Осама бин Ладен – едва 5000 поствания в секунда в „Туитър”.

Стив Джобс страдаше от няколко години от тежки здравословни проблеми, които го накараха на 24 август да напусне поста си и да се оттегли.

През 2004г. Джобс се лекува от рак на панкреаса, а през 2009 му правят трансплантация на черен дроб. На 17 януари тази година Джобс си взе отпуска за неопределен период от време, но не обясни заради какъв здравословен проблем.

Стив Джобс бе заменен като генерален директор на корпорацията от втория човек в нейната йерархия - операционният директор Тим Кук.

Стив Джобс бе емблематична фигура за Силиконовата долина. Той  бе в основата на някои от най-известните продукти на Apple.Той стои зад успеха на персоналните компютри Macintosh,на преносимите MP3 плейъри iPod, на смартфоните iPhone, на цифровите таблети iPad.

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния. Той е незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън и още като невръстно бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян. Като ученик Джобс посещава лекции на фирма-подизпълнител на „Хюлет Пакард” в Пало Алто. Там бива нает като летен работник. Друг работник в тази фирма е Стивън Возняк. Няколко години по-късно, през 1976 г. двамата основават Apple в гаража на Стив Джобс.

Той е на 21, а Возняк, който все още работи за „Хюлет-Пакард”-на 26 години. Следва успеха на персоналните компютри Macintosh /по името на любимия сорт ябълка на Джобс/. Вътрешни разногласия в компанията правят така, че на 12 септември 1985 г. Джобс окончателно напуска Apple.

През 1986 година Джобс заедно с Едуин Кетмул основават компанията „Пиксар” (Pixar), занимаваща се с компютърни анимации. Тя се ражда, когато Джобс откупува графично студио на Джордж Лукас за 10 млн. долара.

През последните години „Пиксар” е доста известна благодарение на филмите си „Играта на играчки”, „Търсенето на Немо” и „Феноменалните”. След това новите му проекти са свързани най-вече със софтуерната индустрия, като компанията, която основава през 1989 г. се наричаNext. Джобс осъзнава, че не може да направи революция в хардуера и затова насочва всичките си усилия към софтуера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bugs_bunny

    2 0 Отговор
    R.I.P.
  • 2 georgi

    3 1 Отговор
    Беше гениален, Apple няма да бъде същата компания! RIP
  • 3 georgi

    4 1 Отговор
    "Стив Джобс беше сред най-великите американски иноватори – достатъчно смел да мисли различно, достатъчно дързък да повярва, че може да промени света и достатъчно талантлив, за да успее."
  • 4 georgi

    2 1 Отговор
    Сега сигурно пак ще се появи някой да пита, защо тази новина е Извънредна... :( и това пак е тъжно.