Last news in Fakti

20 Януари, 2016 18:04 1 977 0

Тайван призовава за мирно разрешаване на конфликтите в Южнокитайско море

  • тайван-
  • южнокитайско море-
  • мирно-
  • конфликтите

Успешно проведената инициативата за мир в Източнокитайско море даде основите за нова такава и в Южнокитайско море

Ма Инцзю отново подчерта значението на инициативата за мир в Южнокитайско море, призовавайки всички държави и територии в региона да продължават да поддържат мира и стабилността.

„Успешният опит на Република Китай в Източнокитайско море помогна да се поставят основите на нов начин за справяне с конфликтите. Ние оставаме твърдо зад идеята за насърчаване на координацията и сътрудничеството между всички заинтересовани страни, като същевременно вярваме, че преследването на мира и съвместното развитие на ресурсите са приоритет“, заяви Ма. Той се изказа по време на Международния симпозиум, посветен на  океански и атмосферни изследвания в Южнокитайско море.

„Прагматичният подход в Източнокитайско море даде отлични резултати – спомогна за постигане на двустранно споразумение за сътрудничество с Филипините през ноември 2015 г. Това служи като пример за решаване на дългогодишните регионални спорове посредством мирни средства“, допълни той. Съгласно пакта двете страни се споразумяха да се избегне използването на насилие. Те заложиха и на изграждането на система за уведомяване при извънредни ситуации.

Подобен напредък дава възможност за по-тясно сътрудничество между Тайван и другите страни в региона, като същевременно се  полагат усилия и по посока на опазването на морската екология, модернизиране на провеждането на метеорологични изследвания и предвиждане на природни бедствия.

„Тайван се е утвърдил като миротворец и доставчик на хуманитарна помощ в световната общност през последните осем години. Очакваме тази наша роля да се засили още повече и в бъдеще чрез изграждане на взаимно доверие и общи интереси“, заяви Ма.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА