20 Януари, 2016 21:39 1 743 3

Русия и САЩ ще се борят с Ислямска държава до нейното унищожение

  • русия-
  • ислямска държава-
  • сащ

Днес Джон Кери и Сергей Лавров проведоха среща в Цюррих

Предстоящите мирни преговори за Сирия бяха основна тема на срещата между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров в Цюрих, съобщи ТАСС.

Двамата се срещнаха, преди да поемат към Световния икономически форум в Давос. Кери планира да обсъди със специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура дали е възможно представители на сирийското правителство и опозиционните групи да седнат на масата за преговори.

„Резолюцията на ООН продължава да бъде основната база за нас, чрез която да се движим напред. В съответствие с тази резолюция, ние обсъдихме практическите стъпки, които ще гарантират условията за прекратяване на огъня, които не засягат терористичните организации Ислямска държава и Джебхат Ал Нусра. Те не могат да попаднат в рамките на примирието. Те са наши врагове. Ние ще борим с тях до тяхното пълно унищожение.

Има още време до края на януари. Ние нямаме никакво намерение да отлагаме началото на преговорите. Това важи и за Русия, и за САЩ. Обеден съм, че такива преговори трябва да започнат до края на този месец. Безусловно Русия, САЩ и други членове на Международната група за поддържане на Сирия няма да участват в преговорите между сирийското правителство и сирийската опозиция“, заяви Лавров.

За разлика от позицията на САЩ, Лавров повтори, че присъствието на "Джаиш ал Ислам" ("Армия на исляма") и "Ахрар аш Шам" ("Ислямско движение на свободните хора в Сирия") в Женева е недопустимо, защото те са терористични групировки. Срещата за мирните преговори за Сирия е насрочена за 25-ти януари в Женева.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби заяви, че Кери се е опитал да убеди Лавров, че е нужно Русия да окаже натиск на сирийското правителство за осигуряването на коридор за хуманитарна помощ за гражданите в обсадените градове. Били са обсъдени още конфликта в Украйна и ядрения опит, който Северна Корея извърши преди две седмици. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пр

    0 0 Отговор
    Русия и САЩ заедно е най хубавото нещо за християнския свят и най зловещото за радикалния ислям!
  • 2 Багатур

    0 0 Отговор
    Редаторе,
    Обеден съм че Spell Check е изключен (ред 14)
    Иначе добрата новина е отдавна очаквана от голямата част от човечеството. Разумната.
  • 3 Чачук

    0 0 Отговор
    Краварите разбраха,че ДАЕШ умира и сега бързат да седнат на масата на победителите.Както стана и във края на втората световна война.
Новини по държави: